Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Regióny

Nitra chce dotáciami zvýšiť počet lekárov v nedostatkových oblastiach

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Príspevok na bývanie pre rezidentov je určený pre nových lekárov prichádzajúcich do nedostatkových špecializačných odborov.

Nitra 20. októbra (TASR) - Nitriansky samosprávny kraj (NSK) prerozdelil v tomto roku formou dotácií na podporu a rozvoj zdravotníctva takmer 250.000 eur. Financie majú pomôcť k zvýšeniu počtu poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, a to najmä špecialistov. Cieľom je zastabilizovať či zvýšiť počet lekárov v chýbajúcich odboroch a zvýšiť počet zdravotníckych pracovníkov v oblastiach s ich nedostatkom, informovala samospráva.

NSK dlhodobo pociťuje akútny nedostatok všeobecných lekárov a pediatrov, zároveň eviduje nárast počtu lekárov v dôchodkovom veku. Nenávratný finančný príspevok je jednou z foriem, ako pomôcť aj mladým začínajúcim lekárom v regióne.

"Výzvy NSK sú adresované na podporu ambulantnej zdravotnej starostlivosti pri zriaďovaní alebo preberaní ambulancie, ale aj zdravotnej starostlivosti v zariadeniach na komunitnej úrovni. Ďalej je možné uchádzať sa o príspevok na bývanie pre rezidentov a o podporu na vytvorenie nového lekárskeho pracovného miesta," skonštatovala vedúca Odboru zdravotníctva Úradu NSK Andrea Žáková.

Príspevok na bývanie pre rezidentov je určený pre nových lekárov prichádzajúcich do nedostatkových špecializačných odborov. "Poskytnúť im vieme príspevok na bývanie. Ide o lekárov pripravujúcich sa na atestáciu alebo lekárov zaradených v špecializačných odboroch všeobecné lekárstvo, pediatria, pneumológia a ftizeológia, reumatológia, detská psychiatria, endokrinológia, pediatrická endokrinológia a diabetológia," upresnila Žáková. Maximálna výška poskytnutej dotácie na jedného lekára je v tomto prípade 1200 eur ročne.

Podpora na vytvorenie nového lekárskeho pracovného miesta je adresovaná lekárom poskytujúcim zdravotnú starostlivosť v ambulanciách všeobecných lekárov pre dospelých a všeobecných lekárov pre deti a dorast. Maximálna výška podpory v tejto výzve je 44.000 eur za rok.