Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 24. december 2024Meniny má Adam a Eva
< sekcia Regióny

V Nitre sa po desiatich rokoch opäť začalo variť pivo

Originálne pivo Trogár začala variť v rodinnom pivovare nitrianska rodina Wolfovcov. Kapacita minipivovaru umožňuje navariť ročne 150 hektolitrov piva. Foto: Henrich Mišovič

Minipivovar varí pivo Trogár metódou vrchného kvasenia, čo je najstaršia metóda varenia piva na svete.

Nitra 31. októbra (TASR) – V Nitre sa po desiatich rokoch opäť bude vyrábať pivo. Originálne pivo Trogár začala variť v rodinnom pivovare nitrianska rodina Wolfovcov. Kapacita minipivovaru umožňuje navariť ročne 150 hektolitrov piva, postupne ju bude možné zvyšovať podľa potreby. Od začiatku novembra bude pivo Trogár v ponuke rodinného podniku, postupne si ho však budú môcť vychutnávať aj návštevníci ďalších nitrianskych podnikov.

„Najneskôr od budúceho roka budeme ponúkať Trogára na hokejovom štadióne. Naše pivo bude mať regionálny charakter, dostupné bude najmä v Nitre,“ povedal Karol Wolf, jeden z majiteľov pivovaru. Výstavba minipivovaru si vyžiadala investíciu zhruba 100.000 eur, z toho technologická časť tvorila niekoľko desiatok tisíc eur.

Minipivovar varí pivo metódou vrchného kvasenia, čo je najstaršia metóda varenia piva na svete. „Pivo sa týmto spôsobom varilo už v 16. storočí, dodnes sa takto varí v Anglicku. V pive nie sú žiadne prídavné látky ani konzervanty. Výsledkom je hutné pivo s výraznou chmeľovou chuťou,“ skonštatoval Wolf.



Na výrobu Trogára výrobca používa výlučne vodu, slad, chmeľ a pivovarnícke kvasnice. Dodávateľmi všetkých surovín sú slovenskí výrobcovia. V prvej etape vyrába minipivovar klasické dvanásťstupňové pivo, svetlé a tmavé. V letných mesiacoch pribudnú pivá s nižším obsahom alkoholu. Ponúkať však budú aj približne 20 rôznych značiek pív z ďalších slovenských minipivovarov, ktoré sú združené v Asociácii malých nezávislých pivovarov Slovenska.