Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Regióny

Nitra podporí dotáciami starostlivosť o kultúrne pamiatky

Nitriansky hrad. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Maximálna výška dotácie je 25.000 eur.

Nitra 10. októbra (TASR) - Nitrianska radnica poskytne aj na budúci rok dotácie určené na starostlivosť o kultúrne pamiatky a pamätihodnosti. Ako informovala, právnické a fyzické osoby o ne môžu požiadať najneskôr do 3. novembra.

Maximálna výška dotácie je 25.000 eur. Využitá môže byť na aktivity, ktoré súvisia s výskumom, zachovaním, obnovou, reštaurovaním alebo prezentáciou národných kultúrnych pamiatok, archeologických nálezísk a pamätihodností Nitry. "Môže ísť o sakrálne i svetské stavby, fontány, sochy, kalvárie, hroby a tiež hnuteľné a nehmotné veci. Napríklad osobnosti, historické udalosti i pamätné dni," uviedol magistrát.

Ako doplnil, prioritami pre rok 2025 sú kultúrne pamiatky a pamätihodnosti, ktoré sa nachádzajú na exponovanom mieste alebo vo významnom centre cestovného ruchu. "Sú medzi nimi aj objekty v kritickom stavebno-technickom stave, tradičné stavebné technológie, reštaurátorské práce a umelecko-remeselné práce pri obnove kultúrnych pamiatok a tiež sakrálne kultúrne pamiatky a pamätihodnosti," doplnil mestský úrad.