Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Regióny

Nové publikácie priblížia históriu Nitry a zaujímavé miesta

Neorenesančná budova bývalej radnice v centre Nitry. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Materiály vznikli v rámci projektu Nitriansko - kolíska kresťanstva v strednej Európe. Ten je zameraný na zážitkový, poznávací a náboženský turizmus.

Nitra 21. januára (TASR) – Turisti a návštevníci Nitrianskeho kraja už môžu naplno využívať propagačné a informačné publikácie, ktoré im prinesú informácie o histórii regiónu a zároveň im uľahčia vyhľadávanie zaujímavých a vzácnych pamiatok. Sériu publikácií vydalo koncom roka 2012 Regionálne združenie Váh-Dunaj-Ipeľ (RZ VDI) a v týchto dňoch sa postupne dostávajú do informačných kancelárií a turistických predajní.


Materiály vznikli v rámci projektu Nitriansko - kolíska kresťanstva v strednej Európe. Ten je zameraný na zážitkový, poznávací a náboženský turizmus a v rámci jeho aktivít vydalo RZ VDI aj niekoľko originálnych suvenírov. Ide o kópie vzácnych listín, z ktorých sa mnohé nachádzajú v Diecéznom múzeu Nitrianskeho biskupstva na Nitrianskom hrade. "Vydali sme na ručne vyrobenom papieri napríklad obraz svätcov Cyrila a Metoda, Zoborskú listinu z roku 111 či Proglas," uviedol riaditeľ združenie Daniel Balko.

V rámci projektu bola vydaná aj mapa s najstaršími cirkevnými pamiatkami nitrianskeho regiónu. Vďaka nej sa turisti dostanú napríklad k najstaršiemu stojacemu kostolíku v strednej Európe v Nitrianskej Blatnici, k menej známemu, ale veľmi vzácnemu gotickému kostolu v Sazdiciach, do Nitrianskej katedrály, k starobylému kostolíku v Nitre-Dražovciach, do Kláštora v Hronskom Beňadiku a k mnohým ďalším sakrálnym pamiatkam. Pretože ide o aktivity cezhraničnej spolupráce, v mape sú znázornené aj pamiatky z Ostrihomského hradu v Maďarsku.

Ďalším výstupom projektu je aj vydanie brožúry s názvom Nitra a Nitriansko – stručný príbeh počiatkov kresťanstva v stredovýchodnej Európe. "Sú tu prezentované najstaršie pamiatky, ale aj príbehy našich svätých, ktorí sa spájajú práve s Nitrianskom. Či už ide o svätého Štefana, svätého Imricha, svätcov Svorada a Benedikta, alebo svätého Ladislava, ktorý v Nitre aj zomrel a je patrónom Nitry," vysvetlil Balko.

Regionálne združenie sa snaží vydané publikácie dostať čo najbližšie k turistom. Momentálne sú k dispozícii v informačnej kancelárii na Nitrianskom hrade a v niekoľkých predajniach suvenírov. Už čoskoro by ich mohol mať k dispozícii aj Nitriansky informačný systém (NISYS).

"Problém je trošku v tom, že v minulosti sme mohli tieto materiály rozdávať zadarmo. Podmienky projektu nás však tlačia aj do istej návratnosti vynaložených financií. Preto tieto publikácie ponúkame za reálne výrobné ceny, čiže za cenu tlače. Nie sú to vysoké sumy, ponúkame ich za jedno euro, 1,2 či 1,5 eura, teda naozaj sú to iba nákladové ceny. Všetky publikácie sú už k dispozícii a verím, že sa nám ich podarí rozdistribuovať, pretože mapy aj ostatné publikácie a suveníry sú naozaj zaujímavé," dodal Balko.