Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Nitrania si pripomenú 360. výročie oslobodenia od osmanskej nadvlády

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Konať sa bude v piatok 13. septembra v Lesoparku, v blízkosti niekdajšej strážnej veže, z ktorej vojenské hliadky v minulosti varovali obyvateľov Nitry pred tureckým nebezpečenstvom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Nitra 10. septembra (TASR) - Nitrania si tento rok pripomenú 360. výročie oslobodenia spod osmanskej nadvlády. Ako informovala radnica, udalosť pripomenie podujatie s názvom Na tureckej varte.

Konať sa bude v piatok 13. septembra v Lesoparku pod Borinou, v blízkosti niekdajšej Tureckej varty, teda strážnej veže, z ktorej vojenské hliadky v minulosti varovali obyvateľov Nitry pred tureckým nebezpečenstvom. "Stretneme sa tu o 16. hodine, kedy sa začína kultúrny program," uviedol mestský úrad.

Súčasťou podujatia bude divadelné bábkové predstavenie Tri groše. "Nasledovať bude Prechádzka v čase, ktorá ponúkne príbeh o protitureckej obrane, národnej kultúrnej pamiatke a projekte revitalizácie Boriny. Zoskupenie Manat Dance Collective predvedie orientálny tanec a zaznie aj koncert dobových piesní E pluribus unum. Na záver bude opekanie rôznych pochúťok pri táboráku," doplnili organizátori.