Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Regióny

Nitrianska synagóga predstaví tvorbu Ladislava Maria Wagnera

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava Anamnéza je prierezom tvorby od začiatku 90. rokov.

Nitra 4. októbra (TASR) - Obrazy česko-slovenského maliara Ladislava Maria Wagnera predstaví nitrianska synagóga. Výstava Anamnéza bude sprístupnená pre verejnosť od 9. októbra a potrvá do konca tohto mesiaca, informovala kurátorka Marta Hučková Kocianová.

Výstava Anamnéza je prierezom tvorby od začiatku 90. rokov. "Nové možnosti tvoriť úplne bez prenasledovania a záujem aj zahraničných galérií vytvorili ideálne podmienky na plné rozvinutie autorovho talentu a jeho výtvarného názoru," skonštatovala kurátorka.

Jednotlivé obrazy poukazujú na mimoriadnu znalosť výtvarných techník, a tým aj schopnosť sa v značne širokom priestore sugestívne a presne vyjadriť k riešenému námetu. V inštalácii budú umiestnené obrazy zo súkromných zbierok a experimenty z posledných rokov.

Budúcnosť nitrianskeho rodáka Ladislava Maria Wagnera (1945) výrazne ovplyvnil zákaz štúdia začiatkom 60. rokov. Okrem práce v ateliéri pracoval sedem rokov na šachte ako baník. Pre svoj vrchnosti nevyhovujúci občiansky aj výtvarný názor bol väznený a mnohokrát nútene hospitalizovaný v psychiatrických ústavoch.

Experimentálna tvorba maliara je v súčasnosti známa po celom svete a jeho obrazy sú súčasťou mnohých zbierok, štátnych i súkromných. Získal významné ocenenia doma aj v zahraničí a je čestným členom niekoľkých prestížnych inštitúcií. V súčasnosti maliar žije a pracuje v Piesku a príležitostne tvorí vo Francúzsku.