Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Nová koncepcia MHD v Trenčíne vstúpi do skúšobnej prevádzky v novembri

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vzniku definitívnej podoby novej koncepcie MHD Trenčín podľa nej predchádzal rozsiahly proces participácie s obyvateľmi Trenčína.

Trenčín 26. augusta (TASR) - Zvýšenie objemu výkonov o deväť percent, väčšiu frekvenciu spojov z najväčších trenčianskych sídlisk a posilnenie spojov do rozvíjajúcich sa štvrtí mesta má priniesť nová koncepcia mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Trenčíne. Do platnosti vstúpi 1. novembra. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.

Vzniku definitívnej podoby novej koncepcie MHD Trenčín podľa nej predchádzal rozsiahly proces participácie s obyvateľmi Trenčína. Autori s občanmi a poslancami komunikovali e-mailom, poštou a tiež osobne. S obyvateľmi i poslancami mestského zastupiteľstva sa stretli na verejnej prezentácii, na komisii dopravy a výboroch tých mestských častí, odkiaľ prišlo najviac podnetov.

Podľa projektanta cestovných poriadkov Tomáša Mihalika zo spoločnosti Doprava na Považí obyvatelia zaslali 291 pripomienok, približne tretine z nich vyhoveli.

"Často šlo o pripomienky, ktoré by jednému obyvateľovi pomohli, inému uškodili. Nie vždy sa kompromis dá nájsť. Tam, kde to bolo možné, sme sa snažili nájsť medzi potrebami obyvateľov a jednotlivých mestských častí prienik," priblížil Mihalik s tým, že cestovné poriadky dostal dopravca, spoločnosť Transdev, ktorý bude pripravovať prevádzku MHD na spustenie novej koncepcie.

Počas ročnej skúšobnej prevádzky môžu byť priebežne zapracovávané zmeny, ktoré vyplynú z ďalších požiadaviek cestujúcich, z analýzy dát z palubných počítačov alebo z postrehov od vodičov.