Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Regióny

Nové Zámky pripravujú projekt Zariadenia pre seniorov Ako doma

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tento jednopodlažný projekt rodinného charakteru budú tvoriť izby s priamym prístupom k exteriéru. Seniori tak budú tráviť čas v prostredí, ktoré bude čo najviac pripomínať domov.

Nové Zámky 10. októbra (TASR) - Novozámocká radnica pripravuje projekt výstavby Zariadenia pre seniorov Ako doma. Väčšinu zdrojov na investíciu chce získať z výzvy ministerstva práce v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR.

Ako informoval mestský úrad, výška sumy, o ktorú chce mesto žiadať, je 3.675.930 eur. "Spolufinancovania výdavkov nad rámec poskytnutej podpory z rozpočtu mesta v roku 2025 je minimálne vo výške 723.473 eur. Celková cena diela bude známa po ukončení a vyhodnotení procesu verejného obstarávania na dodávateľa," uviedol magistrát.

Sociálno-zdravotné Zariadenie pre seniorov Ako doma má mať podobu jednopodlažného objektu átriového typu, ktoré poskytne užívateľom kontakt s exteriérom priamo z izieb aj spoločenských zón. "Objekt zároveň podporuje rodinný charakter prostredia vytváraním pobytových buniek zložených z izieb s vlastným sociálnym zariadením. V blízkosti takýchto buniek sa nachádzajú menšie spoločenské zóny s kuchynkou," vysvetlila radnica.

Projekt nového zariadenia pre seniorov má prispieť k rozšíreniu kapacity v zariadeniach komunitného typu. "Tým sa umožní presun časti klientov z veľkokapacitných zariadení do menších zariadení a zároveň sa zlepší možnosť poskytovania sociálnych služieb novým prijímateľom. Sprevádzkovaním Zariadenia pre seniorov Ako doma sa zabezpečí poskytovanie služby pre ľudí odkázaných na pomoc inej fyzickej osoby. A to inovatívnou formou komunitnej starostlivosti v prostredí, ktoré bude čo najviac pripomínať domov," doplnil mestský úrad.