Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Regióny

Novou hlavnou kontrolórkou sa v Žiline stane D. Slepičková

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Na rokovaní mestského zastupiteľstva sa zúčastnilo len 19 z 31 poslancov. O post mestského kontrolóra sa usilovali štyria kandidáti, popri Slepičkovej aj Zdenko Malík, Jozef Petráš a Lenka Žuchová.

Žilina 18. júna (TASR) - Žilinskú samosprávu bude od polovice augusta kontrolovať Dagmar Slepičková. Vo verejnej voľbe o tom rozhodli na utorkovom rokovaní poslanci mestského zastupiteľstva. Slepičková vystrieda vo funkcii Vlastu Grajciarovú, ktorá po uplynutí šesťročného funkčného obdobia už o pokračovanie v kontrolórskej práci neprejavila záujem.

Na rokovaní mestského zastupiteľstva sa zúčastnilo len 19 z 31 poslancov. O post mestského kontrolóra sa usilovali štyria kandidáti, popri Slepičkovej aj Zdenko Malík, Jozef Petráš a Lenka Žuchová. V prvom kole dostali poslanecké hlasy traja z nich, ale potrebnú nadpolovičnú väčšinu nezískal ani jeden. "Rozhodovalo sa tak nakoniec v druhom kole, do ktorého postúpili dvaja najúspešnejší kandidáti. Dagmar Slepičková v ňom získala od poslancov 14 hlasov a druhý v poradí Jozef Petráš získal tri hlasy," priblížil výsledky voľby primátor Peter Fiabáne.

Podľa jeho slov je pre žilinskú radnicu dôležité, aby mala kontrolóra, ktorý nebude mesto len kontrolovať, ale s ním aj spolupracovať. "Okrem poukazovania na nedostatky a chyby bude hľadať riešenia a pomáhať zlepšovať fungovanie úradu a mestských spoločností," doplnil Fiabáne.

Nová hlavná kontrolórka doteraz pôsobila na ekonomickom odbore Mestského úradu v Žiline ako vedúca oddelenia rozpočtu a účtovníctva. "O post hlavného kontrolóra som prejavila záujem hlavne preto, lebo to vidím ako posun vo svojej kariérnej činnosti. Naďalej zostávam pracovať pre mesto, čo je pre mňa dôležité. V mojej kontrolórskej práci bude na prvom mieste odbornosť a zákonnosť, samozrejmosťou bude objektivita a nezávislosť," poznamenala Slepičková.

Už vopred bola známa mesačná mzda budúceho kontrolóra, ktorú upravuje zákon o obecnom zriadení. Kontrolórsky plat sa vypočítava ako súčin priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve za minulý kalendárny rok a veľkostného koeficientu miest, ktorý je v prípade Žiliny 2,47. Nová kontrolórka tak bude zarábať mesačne 3533 eur.