Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Novozaložené biodiverzitné lúky v SPU majú za sebou prvú kosbu

Na archívnej snímke SPU v Nitre. Foto: TASR Henrich Mišovič

Biodiverzitné lúky v areáli SPU na ploche 1,5 hektára vysadili na jar odborníci a študenti univerzity

Nitra 31. júla (TASR) - Biodiverzitné lúky, ktoré tento rok založila Botanická záhrada Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre, majú za sebou prvú kosbu. Práve tá je podľa autorov projektu prirodzenou súčasťou ich obnovy a zachovania.

Biodiverzitné lúky v areáli SPU na ploche 1,5 hektára vysadili na jar odborníci a študenti univerzity. Pozostávajú z mnohých druhov rastlín. Sú medzi nimi vlčie maky, nevädze, margaréty, ďatelina, kúkoľ poľný a ďalšie.

Podľa riaditeľky Botanickej záhrady SPU Alice Beňovej by lúčne porasty bez kosby chradli a znižovala by sa ich druhová pestrosť. "Biodiverzitné lúky sú takzvané dvojkosné. Na jeseň nás tak opäť čaká ich kosenie, aby sa porasty mohli pripraviť na zimu a chystať sily na nadchádzajúcu jar," uviedla Beňová.

Ako vysvetlila, skosená hmota sa dočasne ponecháva na mieste a následným pretriasaním pri sušení sa podporuje vysievanie semien z rastlín. "Všetku nadzemnú hmotu trávobylinných zmesí sme v uplynulých dňoch zabalíkovali a v zmysle cirkulárnej ekonomiky bude využitá v prevádzke Vysokoškolského poľnohospodárskeho podniku SPU Kolíňany," povedala Beňová.

Pestré lúčne porasty biodiverzitných lúk slúžia na vzdelávanie študentov, osvetu verejnosti, ale aj na výskum a odborné semináre. "Na rozdiel od intenzívnych kosených trávnikov aktívne zlepšujú mikroklímu prostredia. Ich funkcia je filtračná, hygienická, mikroklimatická, ekologická, biodiverzitná, termoregulačná a v neposlednom rade aj estetická. Zlepšujú retenčnú schopnosť pôdy a poskytujú podmienky pre opeľovače, ako sú včely a motýle," uviedla hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.