Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Regióny

Novozámocká knižnica chce aj naďalej podporovať literárne talenty

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Mužla

V knižničnom fonde sa v súčasnosti nachádza vyše 137.000 kníh a periodík.

Nové Zámky 1. októbra (TASR) - Celkovo 20 žiakov a študentov z celého Slovenska sa zapojilo do druhého ročníka autorskej súťaže Jurík očami mladých, ktorú organizovala Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch. Prvenstvo vo vekovej kategórii 15 - 18 rokov získala Emily Vitková s poviedkou Mráz. Vo vekovej kategórii 19 - 25 rokov zvíťazila Barbora Starších s poviedkou Cesta na mesiac, informovala riaditeľka knižnice Helena Bohátová.

Poviedky mali možnosť mladí autori napísať na ľubovoľnú tému. Porota prihliadala na zameranie a kvalitu textu, autorský vklad a originalitu. "Vo víťazných poviedkach sme badali sľubnú perspektívu a priestor na ďalšie rozvíjanie talentu," povedal predseda poroty Ľubo Olach. Víťazné práce budú zverejnené v e-zborníku na webovej stránke knižnice.

Podľa slov Bohátovej považuje knižnica za dôležité pripomínať si významných novozámockých rodákov a zároveň podporovať mladé literárne talenty. "Prostredníctvom súťaže si pripomíname prínos spisovateľa, novinára a politológa Ľuboša Juríka. Našou ambíciou je aj naďalej oslovovať mladých autorov a podporovať ich v literárnej tvorbe. Touto súťažou sme zároveň chceli zvýšiť záujem mladých ľudí o tvorivé písanie, čítanie a návštevu knižníc," skonštatovala Bohátová.

Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch je regionálnou verejnou knižnicou a zároveň plní funkciu mestskej knižnice. Jej zriaďovateľom je Nitriansky samosprávny kraj. Na jej pôde pôsobí oddelenie rodinnej knižnice, odbornej literatúry, bibliografie a regionalistiky, akvizície a metodické pracovisko.

V knižničnom fonde sa v súčasnosti nachádza vyše 137.000 kníh a periodík. Knižnica má vyše 3300 čitateľov, z toho zhruba 1800 detí a ročne vypožičia viac ako 220.000 kníh a periodík. Do jej knižničného fondu sa ročne doplní okolo 2100 nových titulov.