Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 30. jún 2024Meniny má Melánia
< sekcia Regióny

Novým partnerským mestom Trenčína bude juhočeské mesto Český Krumlov

Pohľad na Trenčiansky hrad, archívne foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Trenčín chce využiť mimoriadne vysokú obľúbenosť Českého Krumlova medzi zahraničnými turistami a propagovať Trenčín nielen ako Európske hlavné mesto kultúry 2026.

Trenčín 27. júna (TASR) - Novým partnerským mestom Trenčína bude juhočeské mesto Český Krumlov. Trenčianske mestské zastupiteľstvo vo štvrtok schválilo zmluvu o partnerstve a spolupráci medzi oboma mestami.

Podľa trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka sa vedenia oboch miest dohodli na veľmi úzkej spolupráci najmä v oblasti cestovného ruchu. Trenčín chce využiť mimoriadne vysokú obľúbenosť Českého Krumlova medzi zahraničnými turistami a propagovať Trenčín nielen ako Európske hlavné mesto kultúry 2026, ale aj ako partnerské európske mesto na Slovensku.

"Zároveň sme sa dohodli na vzájomnej spolupráci aj v oblasti čerpania eurofondov. Mesto Český Krumlov chce spoznať, akým spôsobom Trenčín čerpá eurofondy, spôsob ich investovania a rozvoja mesta. Český Krumlov má veľmi silné kultúrne zázemie, ktoré by sme chceli prepojiť s tým trenčianskym," doplnil primátor.

Ako dodal, v Českom Krumlove je pamiatkou svetového významu zámok a kaštieľ. "Myslím si, že vzájomná výmena názorov o zveľaďovaní zámku v Českom Krumlove a v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom môže byť veľmi prínosná pre obojstrannú spoluprácu," zdôraznil Rybníček.

Predmetom zmluvy je podľa neho vzájomné prehlbovanie vzťahov a priateľstiev medzi mestami a ich občanmi a mládežou tak, aby boli utužované porozumenia a spolupráca nielen medzi ľuďmi, ale vzájomne medzi oboma národmi. Súčasťou bude rozvoj spoločných projektov v oblastiach kultúry, športu a vzdelávania a výmena skúseností vo všetkých oblastiach.