Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Regióny

O najlepšie tradičné jedlo vo Vlčanoch zabojujú halušky či pirohy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Podujatie odštartuje súťaž vo varení tradičných slovenských jedál. Okrem klasických bryndzových halušiek, pirohov či gulášu zabojuje o prvé miesto zabíjačková špecialita paprčkový paprikáš.

Vlčany 18. júna (TASR) - Novootvorený zrekonštruovaný amfiteáter Révkert vo Vlčanoch v okrese Šaľa otvorí svoje brány v sobotu 22. júna pre návštevníkov folklórnych slávností. Prvý ročník podujatia prinesie celodenné folklórne vystúpenia, jánske ohne, výstavu čepcov, ukážky paličkovanej čipky, tvorivé detské dielne či súťaž vo varení tradičných jedál, informovala Hana Košťaliková z Domu Matice slovenskej v Nitre, ktorý je jedným z hlavných organizátorov slávností.

V programe folklórnych slávností sa predstaví vyše 150 účinkujúcich. Podujatie odštartuje súťaž vo varení tradičných slovenských jedál. Okrem klasických bryndzových halušiek, pirohov či gulášu zabojuje o prvé miesto zabíjačková špecialita paprčkový paprikáš. V celodennom kultúrnom programe sa predstavia aj deti a mládež z okolia i z domácej materskej a základnej školy.

Pestré pásma folklórnych skupín a súborov sú výberom z okolitého regiónu, mnohé z nich sú nositeľmi viacerých ocenení, skonštatovala Košťaliková. Predstavia sa Matičiarik z Nových Zámkov, Jatovčanka, Tiptopáčik zo Šale, Dolinka, Dolina a ľudová hudba Máňanská muzička z Mane, Važina zo Šoporne či Drienka s gajdošmi z Veľkého Zálužia.

Tradičné remeslo zastúpené ručným šitím čepcov predstaví zbierka Alexandry Stankovej. Možnosť vyskúšať si techniku paličkovanej čipky ponúkne dielňa Dagmar Bačinskej. Počas celého dňa bude pre deti dostupná aj kreatívna ľudová výtvarná dielňa. O zábavu do neskorých nočných hodín sa postará zapaľovanie jánskych ohňov s folklórnym súborom Šaľan a hudobná veselica s Furmanmi z Nitry.