Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Regióny

Obyvatelia B.Štiavnice môžu vyjadriť názor na plaváreň v referende

Na snímke pohľad na historické centrum Banskej Štiavnice. Foto: TASR/Dušan Hein

Miestne referendum v Banskej Štiavnici sa koná na základe petície, pod ktorú sa podpísalo viac ako 3700 obyvateľov mesta, čo je viac ako 30 percent oprávnených voličov.

Banská Štiavnica 29. júna (TASR) - V Banskej Štiavnici sa v sobotu koná miestne referendum, v ktorom môžu obyvatelia mesta vyjadriť svoj názor na zachovanie a prevádzkovanie mestskej plavárne samosprávou. V meste pre tento účel vytvorili sedem hlasovacích miestností, otvorené sú od 7.00 do 20.00 h. Radnica o tom informovala na svojej oficiálnej webovej stránke.

Občania Banskej Štiavnice môžu svoj názor na plaváreň vyjadriť v referende s otázkou: "Súhlasíte s tým, aby mesto Banská Štiavnica zachovalo mestskú plaváreň, otvorilo a samo ju prevádzkovalo - Kúpele-plaváreň, Mládežnícka 10, 969 01 Banská Štiavnica?" Oprávnení voliči budú na hlasovacom lístku krúžkovať odpovede "áno" alebo "nie".

Miestne referendum v Banskej Štiavnici sa koná na základe petície, pod ktorú sa podpísalo viac ako 3700 obyvateľov mesta, čo je viac ako 30 percent oprávnených voličov. Občania v petícii požadovali vyhlásenie referenda o zachovaní a prevádzkovaní mestskej plavárne. O jej zatvorení pre vysoké prevádzkové náklady rozhodli poslanci mesta v decembri minulého roka. Ušetrené prostriedky chce samospráva použiť na prípravu projektu na rekonštrukciu plavárne prípadne na spolufinancovanie jej obnovy.

"Aby bolo referendum platné, musí sa ho zúčastniť aspoň 50 percent oprávnených hlasujúcich, ktorých je k 26. 6. celkom 7797. Za požiadavku iniciátorov musí byť nadpolovičná väčšina platných hlasov," uviedla pre TASR zastupujúca prednostka Mestského úradu v Banskej Štiavnici Henrieta Godová. O výsledkoch referenda bude samospráva informovať na úradnej tabuli a na svojej oficiálnej webovej stránke.