Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Regióny

Odborníci hľadali v Prešove riešenia na energetickú efektívnosť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Počas workshopu bol predstavený i Sociálno-klimatický fond a jeho možností využitia, ktoré pripravilo občianske združenie Priatelia Zeme - CEPA.

Prešov 24. októbra (TASR) - Hľadať riešenia, ktoré zvýšia energetickú efektívnosť a zároveň prinesú odpovede na sociálne a klimatické výzvy v regióne, bolo cieľom workshopu, ktorý v stredu (23. 10.) zorganizovalo Inovačné partnerské centrum (IPC) v Prešove v spolupráci s Fakultou výrobných technológií Technickej univerzity Košice (TUKE) so sídlom v Prešove, Spišskou katolíckou charitou (SpKCH), občianskym združením Priatelia Zeme - CEPA a Prešovským samosprávnym krajom. TASR o tom informovala marketingová manažérka IPC Dominika Príhodová.

Podľa riaditeľa IPC Jozefa Šimka téma energetickej efektívnosti v sebe zahŕňa nielen technické riešenia s finančným dosahom, ale aj manažment spotreby, využívanie najnovších inovatívnych technológii s dosahom na ekológiu, bezpečnosť štátu a zlepšovanie kvality života, ktorá sa najmarkantnejšie prejavuje pri ľuďoch trpiacich energetickou či generačnou chudobou.

Počas workshopu bol predstavený i Sociálno-klimatický fond a jeho možností využitia, ktoré pripravilo občianske združenie Priatelia Zeme - CEPA. Fakulta výrobných technológií TUKE priblížila na konkrétnych príkladoch a výpočtoch tipy a opatrenia na zvýšenie energetickej efektívnosti. SpKCH popísala svoje skúsenosti s využitím biomasy a obnoviteľnými zdrojmi energie v praxi. Zástupcovia podnikateľského sektora predstavili konkrétne technologické riešenia, ktoré už dokázali aplikovať v hospici v obci Ľubica pri Kežmarku.

"Spolupráca medzi odborníkmi z akademického a podnikateľského sektora s neziskovými organizáciami a verejnými inštitúciami umožňuje prinášať riešenia, ktoré pomáhajú nielen najzraniteľnejším, ale aj celej spoločnosti s presahom na rozvoj možností podnikania," povedala Príhodová.

Workshop v Prešove otvoril podľa jej slov dôležité otázky týkajúce sa prepojenia technologických inovácií so sociálnymi výzvami, ktoré majú potenciál pozitívne ovplyvniť celý región.

"Výsledkom podujatia sú nové nápady s vysokým inovačným potenciálom, preberanie cudzieho know-how otestovaného na empirickej skúsenosti v podobných podmienkach a novovznikajúce partnerstvá, ktoré budú podporovať zvyšovanie energetickej efektívnosti a udržateľný rozvoj, čím prispejú k zlepšeniu životných podmienok a ekonomickej stability v Prešovskom kraji vrátane rozvoja inovačného ekosystému," dodala Príhodová.