Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Regióny

Okresný úrad priznal pochybenie pri žiadosti Lamača o výrub stromov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

V uvedenej veci príslušný zamestnanec nevykonal žiadne úkony. Na základe jeho nečinnosti aj v iných prípadoch s ním bol rozviazaný pracovný pomer, konštatuje tlačový odbor rezortu vnútra.

Bratislava 26. júla (TASR) - Okresný úrad (OÚ) Bratislava priznal pochybenie v prípade žiadosti bratislavskej mestskej časti Lamač na výrub niekoľkých stromov na základe ich dendrologického posudku. Dopustiť sa ho mal svojou nečinnosťou jeden zo zamestnancov. Úrad s ním rozviazal pracovný pomer. Žiadosť mestskej časti už úrad rieši. Pre TASR to uviedol tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR, pod ktoré okresné úrady spadajú. Medzi dreviny patril aj spadnutý strom, ktorý tento týždeň po páde poškodil fasádu a balkón bytovky na ulici Na barine.

"V uvedenej veci príslušný zamestnanec nevykonal žiadne úkony. Na základe jeho nečinnosti aj v iných prípadoch s ním bol rozviazaný pracovný pomer," konštatuje tlačový odbor rezortu vnútra.

Odbor starostlivosti o životné prostredie OÚ prijal žiadosť mestskej časti Lamač ešte začiatkom marca. Samospráva sa v nej odvoláva na dendrologický posudok, ktorý konštatuje neperspektívny stav 12 topoľov kanadských na pozemkoch v jej katastrálnom území. Osem z nich bolo navrhnutých na výrub, pri zvyšných štyroch navrhli ozdravné zásahy a ďalšie pozorovanie.

"Spis a riešenie výrubového konania boli následne pridelené inému referentovi, ktorý bezprostredne po oboznámení sa so spisovým materiálom zverejnil na webovom sídle MV SR informáciu o konaní," podotýka rezort vnútra. Informácia o správnom konaní v prípade výrubu 16 topoľov kanadských je na úradnej tabuli zverejnená s piatkovým dátumom.

Po uplynutí doby zverejnenia bude podľa okresného úradu začaté výrubové konanie s oznámením termínu ohliadky drevín navrhnutých na výrub.

Starosta Lamača Igor Polakovič verí, že mestská časť dostane urýchlene povolenie na výrub ďalších poškodených topoľov. "Veríme, že po mesiacoch čakania dostaneme urýchlene povolenie na výrub ďalších topoľov, ktoré arboristický posudok označil za poškodené a neperspektívne," napísal Polakovič na sociálnej sieti. Je zároveň rád, že udalosť sa zaobišla bez zranení. Poškodená je podľa neho fasáda domu, atika a jeden z balkónov, okná zostali celé. Škody sú podľa starostu skôr menšieho rozsahu.