Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Regióny

Ombudsmani krajín V4 budú rokovať v Smoleniciach

Na snímke verejný ochranca práv (VOP) Róbert Dobrovodský. Foto: TASR Jakub Kotian

V rámci programu budú diskutovať o ľudskoprávnych aspektoch v súvislosti s pandémiou COVID-19.

Smolenice 16. októbra (TASR) - Ombudsmani krajín Vyšehradskej skupiny (V4) budú rokovať v Smoleniciach pri Trnave o stave a ochrane ľudských práv. Jubilejný 20. ročník trojdňového samitu sa začína v stredu. TASR o tom informoval hovorca verejného ochrancu práv Branislav Gigac.

Slovenský ombudsman Róbert Dobrovodský vyzdvihol, že sa na pracovnom samite zúčastnia všetci verejní ochrancovia práv z krajín V4. "Je dôležité, aby naša vzájomná výmena skúseností nezostala len v rovine formalít, ale aby sme sa dobré príklady a skúsenosti z praxe snažili vo svojich krajinách presadzovať s cieľom zvyšovania ľudskoprávnych štandardov," podotkol.

V rámci programu budú diskutovať o ľudskoprávnych aspektoch v súvislosti s pandémiou COVID-19 s cieľom formulovať odporúčania, aby sa predchádzalo porušovaniu základných práv a slobôd v prípade opätovného ohrozenia života a zdravia obyvateľstva pandémiou.

Venovať sa budú tiež aktuálnym výzvam a skúsenostiam krajín V4 s výkonom mandátu Národného preventívneho mechanizmu. "Ako to funguje v zariadeniach, v ktorých sú osoby obmedzené na slobode, ľudskoprávne výzvy, ktoré prinášajú migračné toky a iné," priblížil Gigac. Témou bude aj právne usporiadanie vzťahov medzi vlastníkmi pozemkov a verejným sektorom či druhogeneračná povaha sociálnych práv.