Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Regióny

Oslavy prijatia Deklarácie o zvrchovanosti budú v Starej Bystrici

Na snímke Slovenský orloj v Starej Bystrici dňa 28. októbra 2018. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Vláda koncom júna schválila návrh na finančné a organizačné zabezpečenie osláv zvrchovanosti spoločne s cyrilo-metodskými oslavami, ktoré sa konali 5. júla na hrade Devín.

Stará Bystrica 13. júla (TASR) - V kysuckej obci Stará Bystrica sa v sobotu uskutoční jubilejný 20. ročník Osláv zvrchovanosti. Slávnostné podujatie, ktoré je tradičnou pripomienkou prijatia Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky dňa 17. júla 1992, sa koná pod záštitou predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD). Jeho organizáciu v súčinnosti s obcou Stará Bystrica zabezpečuje Úrad vlády SR a Ministerstvo kultúry SR.

Oslavy odštartujú o 17.00 h detským programom a následne sa účastníkom osláv predstavia detskí heligonkári z Krásna nad Kysucou, folklórne súbory Kysučan a Vagonár či ľudová hudba Tomčalovci. Oficiálny program so slávnostným vztýčením slovenských vlajok a príhovormi hostí odštartuje o 20.00 h a vyvrcholí zapálením vatry zvrchovanosti. Priamy prenos osláv odvysiela večer na Dvojke aj Slovenská televízia a rozhlas.

Vláda koncom júna schválila návrh na finančné a organizačné zabezpečenie osláv zvrchovanosti spoločne s cyrilo-metodskými oslavami, ktoré sa konali 5. júla na hrade Devín. Pre obec Stará Bystrica vláda schválila sumu 54.342 eur z rozpočtovej rezervy vlády na výdavky súvisiace s programom, propagáciou a technickým a organizačným zabezpečením podujatia.

Deklaráciu o zvrchovanosti SR schválila Slovenská národná rada (SNR) v roku 1992 v rámci bývalej Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR). Po júnových voľbách v roku 1992 sa najsilnejšie a víťazné politické subjekty v Čechách a na Slovensku Občianska demokratická strana a Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) dohodli na vzájomných rokovaniach o riešení štátoprávnych problémov vtedajšej federácie. Deklaráciu prijal slovenský parlament po volebnom víťazstve HZDS v súlade s jeho programom a s programom Slovenskej národnej strany. Za prijatie deklarácie hlasovalo 113 zo 147 prítomných poslancov SNR. Deň prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR - 17. júl - je na základe zákona NR SR z 20. októbra 1993 pamätným dňom SR.