Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Regióny

Ovčiarska nedeľa vo Vychylovke odhalí trojaký úžitok z oviec

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V Múzeu kysuckej dediny podľa nej pripravili program, ktorý bude mať nielen vzdelávaciu, ale aj zábavnú a zážitkovú hodnotu.

Nová Bystrica 21. júla (TASR) - Ukážky strihania oviec, spracovania vlny, mútenie masla, výrobu syrových nití, ale i tvorivé dielne a kultúrny program ponúkne v nedeľu Ovčiarska nedeľa v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke. Informovala o tom vedúca správy múzea Miroslava Jančulová.

"Chov oviec bol v minulosti podstatne rozsiahlejší ako dnes. Ovca mala pre našich predkov trojaký úžitok. Bolo mlieko, syr a z neho bryndza, bola vlna a keď ovcu zabili, bolo aj mäso. Oviec bývalo na dedinách veľa," uviedla Jančulová.

V Múzeu kysuckej dediny podľa nej pripravili program, ktorý bude mať nielen vzdelávaciu, ale aj zábavnú a zážitkovú hodnotu. Počas návštevy skanzenu sa návštevníci dozvedia detaily o spracovaní vlny. Proces uvidia od jej strihania. Najmenší sa po jej spracovaní môžu zapojiť do tvorivých dielní a vytvoriť si ovečku alebo vyskúšať plstenie vlny.

"Pripravili sme aj ukážky kľagania mlieka, ťahania syrových nití či mútenie masla. Nebudú chýbať ani ochutnávky tradičnej kuchyne starých materí. Pripravená bude bryndzová nátierka, alebo čerstvé maslo s chlebom či baraní guláš. Nezabudli sme ani na folklórne vystúpenie, počas ktorého sa predstaví folklórna skupina Kýčera zo Zázrivej," doplnila Jančulová s tým, že program sa začína o 10.30 h.