Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Pamätník umučeným v lesoparku v Trenčíne pripomína obete fašizmu

Pamätník umučeným v lesoparku Brezina v Trenčíne. Foto: TASR - Milan Podmaník

Spomienková slávnosť pri príležitosti 80. výročia SNP v Trenčíne bude podľa nej tento rok až 5. septembra.

Trenčín 22. augusta (TASR) - Výročie Slovenského národného povstania (SNP) si v Trenčíne každoročne pripomínajú na mieste, kde je pochovaných 69 obetí fašizmu. Popravili ich od októbra 1944 do apríla 1945. Pamätník, dnes známy ako Memento, odhalili v roku 1946 a nachádza sa v lesoparku Brezina neďaleko Čerešňového sadu. TASR o tom informovala trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.

"Pôvodný Pamätník umučeným je v Dušovej doline v lesoparku Brezina a je venovaný 69 obetiam fašizmu, ktoré na týchto miestach popravili Nemci. Od roku 1970 je miesto pietnych spomienok k tejto udalosti presunuté k inej lokalite Breziny - k Čerešňovému sadu. Dôvodom presunu bola lepšia prístupnosť pre návštevníkov a aj veľkorysejšie poňatie pietnych udalostí. Autormi nového pamätníka sú Ernest Krampl, František Gibala a Jozef Fizel, autor tŕňovej koruny, ktorú medzičasom, žiaľ, niekto odcudzil," doplnila Ságová.

Spomienková slávnosť pri príležitosti 80. výročia SNP v Trenčíne bude podľa nej tento rok až 5. septembra. Trenčianska samospráva chce počkať na začiatok školského roka, aby sa spomienkovej udalosti mohli zúčastniť aj žiaci mestských základných škôl.

Ako dodala, pamätník mesto pravidelne udržiava a čistí. K pamiatkovo chránenému areálu má mesto spracovaný komplexný zámer obnovy. Schválil ho Krajský pamiatkový úrad Trenčín a Ministerstvo obrany SR - Úsek vojnových hrobov.

Prvá etapa obnovy areálu sa uskutočnila na jar tohto roka. Je ňou nová vlajkosláva. Pôvodná bola už v zlom technickom aj estetickom stave. Preto ju zdemontovali a novú umiestnili v oblúkovej línii za hrobovými miestami, má 10 stožiarov. Na hrobových poliach mesto zároveň kompletne vymenilo štrkovú výplň. Šlo o investíciu za takmer 24.000 eur.

"V ďalších etapách uvažujeme s obnovou kamenných častí hrobových polí i poškodených častí nástupnej plochy pred pylónom pamätníka. Počíta sa aj s úpravou zelene a doplnením mobiliáru. Uvažovali sme aj o prípadnej obnove repliky odcudzenej tŕňovej koruny autora akademického sochára Jozefa Fizela. Tento zámer je však finančne veľmi náročný. Aj v spolupráci s dcérou autora, akademickou maliarkou Máriou Fizelovou, však budeme hľadať vhodný spôsob riešenia," zdôraznila Ságová.