Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Regióny

Partnerstvo Trenčína a Českého Krumlova spečatili podpisom zmluvy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Český Krumlov je zapísaný v zozname svetového dedičstva UNESCO.

Trenčín 11. septembra (TASR) - Partnerstvo Trenčína a Českého Krumlova, ktoré schválili zastupiteľstvá oboch miest, spečatili v stredu podpisom zmluvy o partnerstve a spolupráci primátor Trenčína Richard Rybníček a starosta Českého Krumlova Alexandr Nogrády. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.

"Trenčín i Český Krumlov chcú spolupracovať napríklad v ochrane a zhodnocovaní kultúrneho dedičstva, v trvalo udržateľnom rozvoji cestovného ruchu a v oblasti kultúry, športu a vzdelávania. V pláne sú obojstranné výmeny študentov a žiakov, ale aj výmena skúseností v komunálnej politike. Vzájomným prehlbovaním vzťahov a priateľstiev medzi mestami a ich občanmi sa zároveň posilní porozumenie a spolupráca medzi oboma národmi," doplnila hovorkyňa.

Ako dodala, Český Krumlov je zapísaný v zozname svetového dedičstva UNESCO. Mesto nie je veľké svojou rozlohou, ale o to viac priťahuje svojim genius loci. Podobne ako Trenčín.

"Turistom ponúka návštevu zámku, múzeí a galérií, koncerty, hudobné festivaly i predstavenia v rámci tradičných slávností, ale aj špeciále prehliadky mesta z vodnej perspektívy - z hladiny Vltavy, či posedenia v štýlových gastronomických zariadeniach. A to všetko je obklopené neporušenou krásou prírody," uzavrela Ságová.