Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Regióny

Pedagógovia Trenčianskeho kraja sa učili učiť environmentálnu výchovu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Exkurzia bola zameraná na monitoring a určovanie teplomilných druhov rastlín a živočíchov.

Trenčín 1. septembra (ZASR) - Poskytnúť pedagógom a koordinátorom environmentálnej výchovy praktické skúsenosti a metodiku na prácu s prírodnou infraštruktúrou pri výučbe environmentálnej výchovy je hlavným cieľom projektu zážitkových exkurzií Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Zúčastnilo sa na nich viac ako 100 učiteľov a koordinátorov. Informovala o tom Lenka Ďuráčiová z komunikačného oddelenia Úradu TSK.

Prvá exkurzia viedla do prírodnej rezervácie Beckovské Skalice, kde účastníci prešli náučným chodníkom a oboznámili sa s jedinečnou biodiverzitou tejto oblasti. V južnej časti Bielych Karpát sa konala druhá exkurzia v oblasti Vrbovce a prírodnej pamiatky Žalostiná. Trasa zahŕňala prehliadku biotopov s výskytom ohrozených druhov flóry a fauny.

Tretia exkurzia sa uskutočnila v prírodnej rezervácii Jankov vŕšok, viedla po chodníku Alexandra Dubčeka a Ľudovíta Štúra cez dubové lesy. Počas prechádzky účastníci monitorovali chránené druhy a spoznávali prírodné hodnoty tohto územia. Štvrtá exkurzia zaviedla účastníkov do obce Lednica a na Lednické skalky. Zahŕňala výstup na hrad Lednica a prehliadku okolitých biotopov. Exkurzia bola zameraná na monitoring a určovanie teplomilných druhov rastlín a živočíchov.

"Obsahom exkurzií bolo predstavenie záujmov ochrany prírody v konkrétnej lokalite s diskusiou o manažmente ochrany prírody, ale aj ukážkami envirovýchovných, vzdelávacích a osvetových aktivít v teréne. Exkurzie boli zároveň poslednou aktivitou v rámci projektu Vzdelávanie pedagógov a environmentálnych koordinátorov v Trenčianskom kraji. Projekt podporil Environmentálny fond," uzavrela Ďuráčiová.