Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Regióny

JEŽKOVIA POČAS ZIMY: Petržalka pripravila ohrádky na ich prezimovanie

Ilustračná snímka. Foto: Milan Kapusta

Zimný spánok ježkov trvá štyri až šesť mesiacov, spravidla od novembra do marca.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 20. októbra (TASR) - Bratislavská mestská časť Petržalka pripravila špeciálne drevené ohrádky s lístím, aby v nich ježkovia mohli prežiť zimu. Samospráva prosí obyvateľov, aby ježoviská nevyužívali na ukladanie komunálneho odpadu. TASR o tom informovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Mestská časť pripomenula, že ježkovia sú zákonom chránené živočíchy, ktoré zvyknú zimovať v plytkých dierach, ale aj v kopách lístia, konárov či iného biologického odpadu. "V snahe poskytnúť im bezpečné útočisko im zamestnanci oddelenia správy verejných priestranstiev (OSVP) miestneho úradu už v roku 2023 vytvorili špeciálne drevené ohrádky, takzvané ježoviská, ktoré umiestnili v približne 20 lokalitách mestskej časti," priblížila Halašková.

Po roku bolo potrebné niektoré z ježovísk renovovať. Pri ich čistení našli pracovníci nahádzaný komunálny aj kuchynský odpad. "Pri vhadzovaní odpadu môžu byť ježkovia vyrušení zo spánku, sklenený alebo nebezpečný odpad ich zas môže zraniť. Nemýľme si ježoviská so smetnými košmi," upozornil Milan Gálik z OSVP.

Zimný spánok ježkov trvá štyri až šesť mesiacov, spravidla od novembra do marca. Halašková pripomenula, že teplotné výkyvy majú vplyv aj na zvieracie biorytmy, čo spôsobuje, že ježkovia sa namiesto spánku vystresovaní potulujú po uliciach. Petržalka sa preto rozhodla vytvoriť im bezpečný priestor na prezimovanie.