Malokarpatské múzeum v Pezinku sľubuje, že pri jeho návšteve ľudia nebudú počúvať len monotónny výklad sprievodcu, ale do prehliadky sa aj aktívne zapoja.
Autor TASR
Pezinok 20. apríla (TASR) - Ochutnávka vín v úplnej tme či pri striedaní rôzneho svetla a hudby. S touto novinkou na Slovensku prichádza Malokarpatské múzeum v Pezinku, ktoré tak chce v rámci degustácie vín spojiť tradičné s inovatívnym.
"Ak nehodnotím víno profesionálne, tak degustácia by mala byť zábava a uvoľnenie. Jednoducho zapájanie všetkých zmyslov, aby človek na ňu spomínal," vysvetľuje riaditeľ múzea Martin Hrubala. Neprofesionálne vychutnávanie vína by malo byť podľa jeho slov o emócii. Ako podotýka, tma je silný emočný faktor, ktorý má vplyv na vnímanie vôní a chutí.
"Pri našich návštevníkoch sa pri zhasnutí svetla spočiatku prejavuje pocit stiesnenosti a neistoty, potom sa upraví na pocity uvoľnenosti a relaxu," vysvetlil Hrubala. On sám však uprednostňuje druhý typ degustačného programu, pri ktorom sa menia nálady a prostredie pivnice zmenou farby osvetlenia a hudby.
Pri rôznom osvetlení podľa jeho slov rovnaké víno chutí inak. "Mozog funguje ako filter a pri rôznych druhoch farieb a hudby niektoré chute a intenzitu vône vína zvýrazňuje a iné, naopak, potláča," vysvetlil riaditeľ. Pri klavírnej hudbe a červenej farbe podľa neho bude to isté víno chutiť sladšie ako pri zelenom osvetlení a dramatickej hudbe.
Malokarpatské múzeum v Pezinku sľubuje, že pri jeho návšteve ľudia nebudú počúvať len monotónny výklad sprievodcu, ale do prehliadky sa aj aktívne zapoja. Môžu ovoniavať a hádať vône vína či zátkovať fľaše. Taktiež sa môžu dozvedieť o tom, ako si vybrať víno, ako ho skladovať či čo k nemu jesť.
"Ak nehodnotím víno profesionálne, tak degustácia by mala byť zábava a uvoľnenie. Jednoducho zapájanie všetkých zmyslov, aby človek na ňu spomínal," vysvetľuje riaditeľ múzea Martin Hrubala. Neprofesionálne vychutnávanie vína by malo byť podľa jeho slov o emócii. Ako podotýka, tma je silný emočný faktor, ktorý má vplyv na vnímanie vôní a chutí.
"Pri našich návštevníkoch sa pri zhasnutí svetla spočiatku prejavuje pocit stiesnenosti a neistoty, potom sa upraví na pocity uvoľnenosti a relaxu," vysvetlil Hrubala. On sám však uprednostňuje druhý typ degustačného programu, pri ktorom sa menia nálady a prostredie pivnice zmenou farby osvetlenia a hudby.
Pri rôznom osvetlení podľa jeho slov rovnaké víno chutí inak. "Mozog funguje ako filter a pri rôznych druhoch farieb a hudby niektoré chute a intenzitu vône vína zvýrazňuje a iné, naopak, potláča," vysvetlil riaditeľ. Pri klavírnej hudbe a červenej farbe podľa neho bude to isté víno chutiť sladšie ako pri zelenom osvetlení a dramatickej hudbe.
Malokarpatské múzeum v Pezinku sľubuje, že pri jeho návšteve ľudia nebudú počúvať len monotónny výklad sprievodcu, ale do prehliadky sa aj aktívne zapoja. Môžu ovoniavať a hádať vône vína či zátkovať fľaše. Taktiež sa môžu dozvedieť o tom, ako si vybrať víno, ako ho skladovať či čo k nemu jesť.