Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Regióny

Pietnou spomienkou si desiatky ľudí uctili pamiatku politických väzňov

Na snímke opozičný poslanec Národnej rady (NR) Slovenskej republiky (SR) Marián Čaučík (KDH) kladie veniec k Pamätnej tabuli v Ústave na výkon trestu odňatia slobody pri príležitosti pietnej spomienky na nespravodlivo a protiprávne väznených komunistickým režimom v meste Leopoldov v okrese Hlohovec v sobotu 24. augusta 2024. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Desiatky ľudí sa následne presunuli k pamätnej tabuli v ústave na výkon trestu odňatia slobody, kde položili vence.

Leopoldov 24. augusta (TASR) - Rímskokatolíckou svätou omšou vo Farskom kostole sv. Ignáca v Leopoldove sa začala pietna spomienka na ľudí nespravodlivo a protiprávne väznených komunistickým režimom. Hlavným celebrantom bol želivský opát Tadeáš Róbert Spišák, informovala Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS).

Desiatky ľudí sa následne presunuli k pamätnej tabuli v ústave na výkon trestu odňatia slobody, kde položili vence a uctili si pamiatku politických väzňov, ktorých tam počas komunistického režimu väznili. Súčasťou podujatia bola aj návšteva bývalého väzenského cintorína, pietna spomienka pri pamätníku Pavla Gojdiča, Metoda Trčku a ostatných väzňov zomrelých v leopoldovskej väznici, a panychída pri symbolickom hrobe neznámeho politického väzňa.



Spomienkové stretnutie v Leopoldove od roku 1999 každoročne v auguste organizuje KPVS spoločne s Generálnym riaditeľstvom Zboru väzenskej a justičnej stráže. Augustový termín sa viaže na vzburu väzňov proti neznesiteľným podmienkam vo väznici, ktorá bola 28. augusta 1955 tvrdo potlačená.

V rokoch 1948 až 1989 bolo vo všetkých väzniciach na území terajšej Slovenskej a Českej republiky uväznených vyše 450.000 politických väzňov. Na Slovensku bolo po roku 1989 rehabilitovaných približne 70.000 ľudí.

Leopoldovská väznica je najstaršou na Slovensku. Bývalá protiturecká pevnosť bola v 50. rokoch 20. storočia spolu s pracovnými tábormi pri uránových baniach najhorším väzenským zariadením v komunistickom Československu a často je označovaná ako likvidačné zariadenie.