Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Po rekonštrukcii otvorili Stredisko environmentálnej výchovy Dropie

Na snímke uprostred podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas brífingu v rámci slávnostného otvorenia zrekonštruovaného Strediska environmentálnej výchovy (SEV) Dropie v Zemianskej Oľči v okrese Komárno 30. augusta 2024. Foto: TASR - Milan Drozd

Podľa ministra životného prostredia tvorí neformálna environmentálna výchova podstatnú časť práce envirocentra.

Zemianska Olča 30. augusta (TASR) - V Zemianskej Olči v okrese Komárno bolo v piatok oficiálne otvorené zrekonštruované Stredisko environmentálnej výchovy (SEV) Dropie. Stredisko zabezpečuje neformálne vzdelávanie formou praktickej environmentálnej výchovy pre viaceré cieľové skupiny.

Ekocentrum po rekonštrukcii slávnostne otvoril minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) s generálnym riaditeľom Slovenskej agentúry životného prostredia Jurajom Moravčíkom a vedúcou SEV Dropie Katarínou Vajlikovou. "Prvými hosťami, ktorí si prezreli zrekonštruované priestory a exteriérové výučbové prvky, boli deti z Centra pre deti a rodiny Kolárovo a klienti z Domova sociálnych služieb (DSS) Okoč," uviedlo SEV Dropie.

Podľa ministra životného prostredia tvorí neformálna environmentálna výchova podstatnú časť práce envirocentra. "Práve kvalitné environmentálne vzdelávanie vie pútavou formou pestovať a rozvíjať u detí pozitívny vzťah k prírode," skonštatoval Taraba. Realizáciou projektu sa podarilo vybudovať ekocentrum s adaptačnými a mitigačnými opatreniami. SEV využíva aj virtuálny náučný chodník i strategickú hru EkoTvorca. "V rámci otvorenia zrekonštruovaného strediska sme predstavili aj ďalšie nové prvky a interaktívnu aplikáciu Living Lab," pripomenulo SEV.

Nové ekocentrum sa venuje okrem vzdelávania študentov aj spolupráci so zariadeniami sociálnych služieb v regióne a pomáha pri sociálnej inklúzii. "Už dnes vytvára pracovné príležitosti pre znevýhodnených z DSS Okoč, keď ich zapája do starostlivosti o areál," dodala Vajliková.

Projekt s názvom Stredisko pre zmenu klímy a environmentálnu výchovu (Living Lab) v Dropie získal ako jediný preddefinovaný projekt z programu SK-Klíma v roku 2021 grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska v sume 1,2 milióna eur prostredníctvom Grantov EHP a Nórskych grantov.

V rámci projektu sa prerobila historická budova tanye (gazdovstva) z roku 1895, jeho súčasťou sú aj inovatívne výučbové prvky, ktoré využívajú najmodernejšie poznatky informačných technológií. "Vďaka úspešnej realizácii projektu sa tak dokončila postupná transformácia zo záchrannej stanice dropa fúzatého na moderné environmentálne stredisko. S príchodom nového školského roka je tak Dropie pripravené na návštevy študentov z celého Slovenska," doplnilo ministerstvo životného prostredia.