Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 30. september 2024Meniny má Jarolím
< sekcia Regióny

Počas Festivalu na Hrádku v Michalovciach otvoria sieň v hvezdárni

Ilustračné foto. Foto: TASR - Maroš Černý

Multifunkčná sieň Galileo, ktorá bude na festivale slávnostne otvorená, prinesie vďaka moderným technológiám nové možnosti vzdelávania a zábavy.

Michalovce 18. septembra (TASR) - Počas prvého ročníka Festivalu na Hrádku v Michalovciach otvoria novú multifunkčnú sieň Krajskej hvezdárne a Zemplínskeho kultúrneho centra v Michalovciach. Pripravené je aj stretnutie s Michaelou Musilovou. Ako TASR informovala hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Katarína Strojná, festival v nedeľu (22. 9.) ponúkne zábavu pre celú rodinu.

Multifunkčná sieň Galileo, ktorá bude na festivale slávnostne otvorená, prinesie vďaka moderným technológiám nové možnosti vzdelávania a zábavy. "Vďaka tejto modernizácii rozšírime našu ponuku o prenosné planetárium, ktoré bude slúžiť ako virtuálne observatórium na projekciu nočnej oblohy, astronomických javov, ale aj videoklipov a filmov vo formáte 3D," dodala riaditeľka Krajskej hvezdárne a Zemplínskeho kultúrneho centra v Michalovciach Alena Navrátilová.

KSK plánuje budovu hvezdárne rozšíriť o ďalší objekt s modernými technológiami na prezentáciu a interaktívnu edukáciu na lepšie pochopenie synergie vesmíru a prírody. "Teší ma, že východniari môžu byť svedkami znovuzrodenia tejto hvezdárne aj vďaka otvoreniu novej multifunkčnej siene. To sme mohli zrealizovať vďaka výzve Tradície inšpirujú inovácie s podporou kraja v hodnote vyše 30.000 eur," povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Program festivalu prebehne na viacerých miestach, na parkovisku, hlavnom pódiu a v priestoroch Krajskej hvezdárne. Krajská hvezdáreň sprístupní Planetárny chodník s popisom planét, pozorovanie Slnka v kupole hvezdárne a prenosným ďalekohľadom, premietanie rozprávok pre deti a ďalšie aktivity na terase budovy. Návštevníci sa môžu tešiť na atraktívne fotosteny, maskotov, virtuálny kútik a logické hry pre starších. Pre tých najmenších je pripravená zážitková cesta slnečnou sústavou.

Špeciálnym hosťom bude astrobiologička Musilová, ktorá porozpráva o skúsenostiach zo simulovaných misií na Mars, ktoré viedla ako veliteľka posádky. Zároveň priblíži najnovší celosvetový projekt Astro Koruna Zeme.