Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Regióny

Počas konferencie Drontex predstavili prototyp záchranárskeho dronu

Snímka z expo časti konferencie. V Piešťanoch 17. októbra 2024. Foto: TASR - Michal Svítok

Konferencia je odbornou platformou na zdieľanie skúseností a informácií medzi odborníkmi na bezpilotné technológie.

Piešťany 17. októbra (TASR) - Počas konferencie Drontex v priestoroch Elektrárne Piešťany predstavili prototyp záchranárskeho dronu, čiže bezpilotného lietadla. Určený je primárne na dovoz balíka urgentnej medicíny, vrátane defibrilátora. TASR to uviedol autor prototypu Matúš Knap.

"Ide o lietadlo, ktoré je schopné vertikálneho vzletu a pristátia. Je možné ho používať aj v ťažko dostupnom teréne a v horských oblastiach," podotkol Knap. Prototyp zatiaľ ešte nebol podrobený testom, malo by sa tak stať v najbližších mesiacoch.

Na snímke premiéra prototypu slovenského špecializovaného dronu na záchranu života - dokáže dopraviť defibrilátor na miesto kde je potrebné. V Piešťanoch 17. októbra 2024.
Foto: TASR - Michal Svítok


Konferencia Drontex sa začala v stredu (16. 10.) a pokračuje aj počas štvrtka. Je odbornou platformou na zdieľanie skúseností a informácií medzi odborníkmi na bezpilotné technológie. Súčasťou je aj Expo zóna, kde sa prezentujú výrobcovia dronov alebo príslušenstva pre bezpilotné systémy. Organizátori pripravili aj zbierku na nákup dronu pre Záchranný systém Slovensko.