Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Regióny

Špeciálnou prehliadkou štiavnického Starého Zámku prevedie archeológ

Starý zámok v Banskej Štiavnici Foto: TASR - Jana Vodnáková

Program podujatia sa začne o 14.00 h pred budovou Starého zámku, ktorá je zároveň obľúbenou vyhliadkou.

Banská Štiavnica 11. júna (TASR) - Na nezvyčajnú prehliadku Starého zámku v Banskej Štiavnici pozýva v nedeľu 16. júna Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici. Múzejný archeológ Tadeáš Macko počas nej návštevníkom priblíži históriu, architektúru, ale aj archeologické nálezy v objekte. Podujatie múzejníci pripravili pri príležitosti Európskych dní archeológie 2024.

"Starý zámok v Banskej Štiavnici je jedným z najvýznamnejších historických objektov v regióne, ktorý v sebe ukrýva bohatú históriu a množstvo archeologických nálezov. Počas Európskych dní archeológie chceme návštevníkom priblížiť nielen architektonický vývoj tohto komplexu, ale aj jeho význam pre našu kultúru a históriu," uviedol Macko.

Program podujatia sa začne o 14.00 h pred budovou Starého zámku, ktorá je zároveň obľúbenou vyhliadkou. Výhľad z tohto miesta využije archeológ na vysvetlenie najstaršej histórie mesta a regiónu z pohľadu archeológie.

"Potom sa presunieme do areálu zámku, kde budeme skúmať objekt. Zastavíme sa aj v miestnosti s plastikami z Námestia Svätej Trojice. Návštevníkom ponúkneme informácie o námestí a zaujímavosti z aktuálne skúmanej budovy Berggerichtu, ktorú v minulom roku zasiahol ničivý požiar," priblížil Macko s tým, že prehliadku zavŕšia na poschodí starozámockej citadely, kde sa budú venovať exponátom v archeologickej expozícii.

Vstup na podujatie je voľný. Organizátori však upozorňujú, že kapacita podujatia je limitovaná vzhľadom na priestory, v ktorých sa budú návštevníci pohybovať. Preto odporúčajú vstup zarezervovať.