Fašiangy patria medzi pohyblivé sviatky začínajúce sa od Troch kráľov a končiace Popolcovou stredou.
Autor TASR
Zlaté Moravce 24. januára (TASR) – Symbolickým pochovávaním basy si obyvatelia Zlatých Moraviec v stredu 27. januára pripomenú tradície a zvyky fašiangového obdobia. Veselicu so speváckym súborom Kolovrátok a ochutnávkou fánok či šišiek pripravila pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre, Mestské múzeum v Zlatých Moravciach.
Fašiangy patria medzi pohyblivé sviatky začínajúce sa od Troch kráľov a končiace Popolcovou stredou. Zaužívaním kresťanských noriem pôstu sa vyvíjali ako vyvrcholenie zábav a zvykov pred 40-dňovým pôstom. Fašiangy boli časom priadok, zakáľačiek, svadieb.
Na dedinách boli počas tohto obdobia zakázané akékoľvek práce, povolená bola len zábava. Konali sa fašiangové obchôdzky s rôznymi typmi masiek, sprevádzané fašiangovými tancami. Porušovali sa pri nich spoločenské rozdiely, parodovali sa oficiálne ceremoniály, povolania, činnosti, ale i konkrétni ľudia.
"Fašiangové zvyky sa v redukovanej podobe zachovávajú na väčšine územia Slovenska," povedala Ľubica Packová – Zahradárová z Ponitrianskeho múzea v Nitre. Na fašiangy sa konzumovali veľmi sýte jedlá, klobásy, slanina a nadmerne sa požíval alkohol. Funkciu obradového pečiva mali šišky, pampúchy a fánky, ktoré mnohé gazdinky doteraz v tomto období pripravujú.
Fašiangy patria medzi pohyblivé sviatky začínajúce sa od Troch kráľov a končiace Popolcovou stredou. Zaužívaním kresťanských noriem pôstu sa vyvíjali ako vyvrcholenie zábav a zvykov pred 40-dňovým pôstom. Fašiangy boli časom priadok, zakáľačiek, svadieb.
Na dedinách boli počas tohto obdobia zakázané akékoľvek práce, povolená bola len zábava. Konali sa fašiangové obchôdzky s rôznymi typmi masiek, sprevádzané fašiangovými tancami. Porušovali sa pri nich spoločenské rozdiely, parodovali sa oficiálne ceremoniály, povolania, činnosti, ale i konkrétni ľudia.
"Fašiangové zvyky sa v redukovanej podobe zachovávajú na väčšine územia Slovenska," povedala Ľubica Packová – Zahradárová z Ponitrianskeho múzea v Nitre. Na fašiangy sa konzumovali veľmi sýte jedlá, klobásy, slanina a nadmerne sa požíval alkohol. Funkciu obradového pečiva mali šišky, pampúchy a fánky, ktoré mnohé gazdinky doteraz v tomto období pripravujú.