Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Regióny

Podkrovie Rázusovie domu skrývalo storočné šijacie potreby

Na snímke Rázusovie dom vo Vrbici v Liptovskom Mikuláši dňa 17. októbra 2018. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Múzejníci predpokladajú, že môže ísť o tovar z obchodíka so strižným tovarom, ktorý vlastnil najmladší zo súrodencov Rázusovcov - Ondrej s manželkou.

Liptovský Mikuláš 15. augusta (TASR) - Storočné šijacie potreby skrývalo podkrovie nad maštaľou Rázusovie domu v Liptovskom Mikuláši. Našli ich tam múzejníci počas nedávnych prác na rekonštrukcii strechy. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Liptovského Mikuláša Viktória Perďoch Čapčíková.

Ide o súpravu nepoužitých nití na šitie, vyšívanie alebo háčkovanie v tmavohnedej farbe. Boli zabalené v pôvodnom kartónovom obale a previazané špagátom. "V ďalších dvoch rovnakých krabičkách sa nachádzajú gombičky s priemerom od 1,5 do 2,5 centimetra v rôznych odtieňoch hnedej, šedej a čiernej. Môžu pochádzať z 20. rokov minulého storočia," opísala riaditeľka mestského Múzea Janka Kráľa Katarína Verešová.

Múzejníci predpokladajú, že môže ísť o tovar z obchodíka so strižným tovarom, ktorý vlastnil najmladší zo súrodencov Rázusovcov - Ondrej s manželkou. Či sú ich dohady správne a aký je skutočný vek nájdených predmetov, budú ešte skúmať.