Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Regióny

Pôdu pre nové stromy pripravuje Petržalka aj frézovaním starých pňov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Mestská časť deklaruje, že zdravé stromy a dreviny sú pre ňu prioritou.

Bratislava 19. januára (TASR) – Frézovaním starých pňov po nutných výruboch či po inváznych stromoch pripravuje bratislavská Petržalka pôdu pre nové. Drevo z vyfrézovaných pňov sa odvezie buď na ekologické spracovanie, alebo sa zapracuje do trávy ako kompost. Približný počet vyfrézovaných pňov odhaduje aktuálne mestská časť na 200.

"Výrub inváznych drevín momentálne prebieha najmä v areáloch materských a základných škôl a postupne sa presunie aj na ďalšie verejné priestranstvá," približuje samospráva. Pre ekologické odstraňovanie pňov pajaseňa žliazkatého spustilo miestne oddelenie životného prostredia aj výskum prostredníctvom metódy injektovania i pomocou mechanického odstraňovania.

Mestská časť deklaruje, že zdravé stromy a dreviny sú pre ňu prioritou. Podotýka však, že pre roky zanedbanú starostlivosť musí niektoré z nich, ktoré ohrozujú bezpečnosť, vyrúbať. Popri revitalizácii drevín pokračuje aj na odstraňovaní inváznych stromov, na ktoré sa tiež podľa samosprávy často pozabudlo. Po ich odstránení zostávajú pne, ktoré sú neestetické a môžu byť aj pôvodcami úrazov. Mestská časť preto pracuje na ich odfrézovaní.

"Cieľom je zarovnanie terénu, príprava pôdy pre nové stromy a tiež praktické hľadisko, aby kosci nemuseli pri kosení pne obchádzať," vysvetľuje mestská časť. Ubezpečuje, že popri nevyhnutných výruboch myslí aj na novú výsadbu. Stromy sa snaží vysadiť všade tam, kde sa dá, teda aj na miestach, kde sa ekologicky zbaví pňov.