Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Regióny

Podujatie v Rimavskej Sobote prinesie prednášky i divadlo

Gemersko-malohontské múzeum (GMM), založené v roku 1882, je piate najstaršie múzeum na Slovensku. Foto: TASR - Branislav Caban

Doobedňajší program bude patriť dvojici odborných prednášok pre študentov.

Rimavská Sobota 24. júna (TASR) - Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote pripravilo pre verejnosť podujatie s názvom Múzejné leto, ktorým nadväzuje na aktuálnu výstavu venovanú exotickým zbierkam. Pre návštevníkov budú vo štvrtok (27. 6.) pripravené kurátorské prehliadky výstavy, odborné prednášky, kaligrafický workshop i vystúpenie tanečného divadla. TASR o tom informovala PR manažérka múzea Szilvia Tóth.

V priestoroch GMM si návštevníci od začiatku mája môžu prezrieť výstavu s názvom Cesta okolo sveta za 80 dní, ktorá je venovaná slávnym cestovateľom a exotickým zbierkam zo Severnej a z Južnej Ameriky, Afriky, Ázie či Oceánie. Cestovaniu a exotickým krajinám bude venované aj podujatie Múzejné leto.

Doobedňajší program bude patriť dvojici odborných prednášok pre študentov. Biologička GMM Monika Gálffyová porozpráva o exotických prírodovedných predmetoch múzea, historik Igor Kerepesi zas predstaví cesty Emanuela Andrássyho. V popoludňajších hodinách sa už pre širokú verejnosť uskutoční kaligrafický workshop v arabčine, na ktorom sa budú vyrábať arabské pohľadnice.

"Hlavným programom podujatia bude o 16.30 h vystúpenie tanečného divadla Sivasakti Kalánanda pod vedením riaditeľky a zakladateľky Panni Somi. Panni Somi je indologička, tanečníčka bharatanatyamu a choreografka, ktorá vyštudovala indológiu so špecializáciou na indické divadlo, tanec a dejiny drámy," priblížila Tóth. Ako dodala, počas podujatia bude možnosť absolvovať aj kurátorské prehliadky výstavy venovanej exotickým zbierkam v sprievode riaditeľky múzea Évy Kerényi.