Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Regióny

RAZIA V ROVINKE: Zadržali ukrajinského hekera, majú ho vydať Nemecku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

V súčasnosti je obvinený vo vydávacej väzbe.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Bratislavská polícia v spolupráci s políciou zo Stuttgartu zadržala v rámci akcie "hacker" v Rovinke v okrese Senec 38-ročného Sergeiiho P. z Ukrajiny, ktorý páchal počítačovú trestnú činnosť na území Nemecka. TASR o tom informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

"V rámci domovej prehliadky vykonanej v jednom z bytov na Slnečnicovej ulici v obci Rovinka policajti zaistili viacero stôp dôležitých pre trestné konanie, ako počítač, notebook, pevné disky, USB kľúče, kryptopeňaženku spolu s prístupovými heslami, ako aj množstvo písomných dokumentov a iných stôp. Okrem uvedeného sa v byte obvineného našli aj omamné a psychotropné látky, ktoré sú v súčasnosti predmetom znaleckého skúmania," priblížil Szeiff.

Ozrejmil, že obvinený muž mal v roku 2018 získať prístupové údaje zamestnanca nemeckej súkromnej spoločnosti poskytujúcej IT služby. "Prostredníctvom softvéru na vzdialenú údržbu získal prístup do infraštruktúry firemných zákazníkov IT spoločnosti a následne pomocou ransomvéru v marci 2019 zašifroval IT systémy 22 spoločností a spôsobil týmto spoločnostiam ekonomické škody vo výške približne 2,4 milióna eur," ozrejmil hovorca. Dodal, že obvinený následne požadoval za dešifrovanie výkupné, ktoré zaplatilo celkovo šesť spoločností, v celkovej výške približne 77.000 eur.

V súčasnosti je obvinený vo vydávacej väzbe. "O jeho vydaní na trestné stíhanie do Nemecka rozhodne príslušný súd," doplnil Szeiff.