Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Regióny

Ponitrianske múzeum pripravuje výstavu o dobe rímskej v okolí Trnavy

Na archívnej snímke výstava v Ponitrianskom múzeu. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Každodennosť antického sveta priblížia predmety nájdené pri archeologických výskumoch sídlisk a pohrebísk z tohto obdobia z Hrnčiaroviec nad Parnou, Bučian, Dolných Lovčíc i Trnavy.

Nitra 30. júna (TASR) - Trnave a jej okoliu v dobe rímskej bude venovaná výstava, ktorú 3. júla otvoria v Ponitrianskom múzeu v Nitre. Ako uviedli organizátori, novú expozíciu sprístupnia do 27. septembra.

Archeologická výstava sa zameriava na okolie Trnavy v období prvých štyroch storočí nášho letopočtu. "Návštevníci sa môžu dozvedieť viac o príchode germánskych Kvádov na územie dnešného Slovenska a tiež o problematike rímsko-germánskych vzťahov na oboch stranách hranice, ktorú tvoril Dunaj," uviedol kurátor Tomáš Dragun.

Každodennosť antického sveta priblížia predmety nájdené pri archeologických výskumoch sídlisk a pohrebísk z tohto obdobia z Hrnčiaroviec nad Parnou, Bučian, Dolných Lovčíc i Trnavy. "Súčasťou výstavy budú aj zbierkové predmety Ponitrianskeho múzea v Nitre z doby rímskej z lokality Cífer-Pác. Vernisáž výstavy sa koná 4. júla o 17.00 h a bude spojená s prednáškou nazvanou Cífer-Pác, neskoroantická rezidencia v zemi Kvádov. Od vykopávok po archeopark. Prednášajúcim je archeológ Vladimír Varsik," doplnili organizátori.