Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Regióny

Ponitrianske múzeum sprístupní výstavu Medzi životom a smrťou

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava zachytáva príbehy záchrany židovského obyvateľstva a historický kontext v 12 európskych krajinách.

Nitra 28. mája (TASR) - Medzi životom a smrťou je názov novej výstavy, ktorú 30. mája sprístupnia v Ponitrianskom múzeu v Nitre. Ako informovali organizátori, nová expozícia predstavuje neľahký osud, ktorý v období druhej svetovej vojny postihol židovský národ.

Výstava zachytáva príbehy záchrany židovského obyvateľstva a historický kontext v 12 európskych krajinách. "Jej cieľom je dať hlas záchrancom i tým, čo prežili. Upozorňuje na ich snahu, odvahu a vôľu žiť. Dodnes sa záchrancom, ktorí pomáhali Židom skryť sa alebo utiecť zo svojich domovov, udeľuje čestné vyznamenanie Spravodliví medzi národmi. Toto ocenenie získalo už viac ako 26.000 ľudí a toto číslo stále rastie," uviedlo múzeum.

Výstava potrvá do 19. júna. Dopĺňajú ju aj sprievodné podujatia určené žiakom druhého stupňa základných škôl a študentom stredných škôl. "Prednášku s názvom Riešenie židovskej otázky na Slovensku - súvislosti a dôsledky pripravila Katarína Mešková Hradská z Historického ústavu SAV. Uskutoční sa aj vzdelávací workshop, ktorý sa venuje téme holokaustu prostredníctvom príbehov preživších a hrdinov, ktorí pomáhali prenasledovaným osobám," doplnilo múzeum.