Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Regióny

Ponitrianske múzeum sprístupnilo výstavu venovanú M. R. Štefánikovi

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Ako pripomenuli organizátori, Štefánikov význam nespočíva iba v jeho rozhodujúcej úlohe, ktorú zohral pri vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Nitra 9. júna (TASR) - Ponitrianske múzeum v Nitre v týchto dňoch sprístupnilo putovnú výstavu s názvom Generál PhDr. Milan Rastislav Štefánik. Ako uviedlo múzeum, expozícia, ktorú pripravila Nadácia Milana Rastislava Štefánika, vyrozpráva životný príbeh ikonickej postavy slovenských dejín prostredníctvom 12 panelov.

Tie postupne zobrazujú život a dielo Štefánika. "Jednotlivé panely sú venované jeho rodisku i štúdiám. Zobrazujú Štefánika ako vedca, diplomata i vojaka. Prezentujú ho aj ako organizátora légií v Rusku, vo Francúzsku i v Taliansku v rokoch 1914 až 1918. Venujú sa aj tragickému záveru jeho života, mohyle na Bradle, pamätníku v Bratislave i Štefánikovmu odkazu a jeho pamiatke v národe," informovalo múzeum.

Ako pripomenuli organizátori, Štefánikov význam nespočíva iba v jeho rozhodujúcej úlohe, ktorú zohral pri vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov. "Štefánik bol zároveň prvý zo svojho národa, ktorý obdivuhodnou diplomaciou vplýval na európsku politiku. Výstavu venovanú jeho životu a dielu si návštevníci môžu v Ponitrianskom múzeu v Nitre pozrieť do 28. augusta," doplnili organizátori.