Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Regióny

Poprad pristúpi k elektronickej evidencii nádob na zmesový dopad

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Pre občana tento krok bude znamenať, že nádoba, ktorá prislúcha k jeho rodinnému alebo bytovému domu, bude pracovníkmi zberovej spoločnosti označená čipom.

Poprad 26. októbra (TASR) - Mesto Poprad pristúpi k elektronickej evidencii nádob na zmesový komunálny odpad. V najbližších mesiacoch budú 120-, 240- a 1100-litrové nádoby na zmesový komunálny odpad pri rodinných domoch, bytových domoch a pri prevádzkach označené elektronickým čipom. Vývoz odpadu z týchto nádob bude snímaný snímacím zariadením, ktorým budú vybavené zberové vozidlá. Ako informuje mesto na svojej webstránke, týmto krokom sa zabezpečí prehľadná evidencia nádob a zároveň evidencia vývozu odpadu.

"Vybavenie nádob elektronickým čipom je prvým krokom k skvalitneniu služieb v poskytovaní služieb občanom, na ktorom sa dá stavať a prijímať ďalšie rozhodnutia a kroky vedúce ku kvalitnému poskytovaniu služieb v oblasti odpadového hospodárstva. Každý vývoz zmesového komunálneho odpadu bude kontrolovateľný, či a kedy bol odpad na danej ulici z danej nádoby vyvezený," uvádza mesto.

Pre občana tento krok bude znamenať, že nádoba, ktorá prislúcha k jeho rodinnému alebo bytovému domu, bude pracovníkmi zberovej spoločnosti označená čipom. Vyvážané budú len začipované nádoby.

"Čipovanie nádob bude prebiehať systematicky vo vopred oznámených termínoch v najbližších mesiacoch. Termíny budú občanom vopred oznámené, aby svoje nádoby sprístupnili pracovníkom, ktorí nádobu označia elektronickým čipom. Každý vývoz odpadu z nádoby bude zaznamenaný čítacím zariadením a evidovaný v elektronickej evidencii," približuje mesto.

Odpadové hospodárstvo sa týmto krokom dostane podľa samosprávy pod adresnejšiu kontrolu a bude transparentné. "Nádoby na zmesový komunálny odpad stratia anonymitu a tým získame prehľad o vývozoch priamo v teréne v danom čase na danom mieste," vysvetľuje mesto.