Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Regióny

Na úrade v Poprade sprístupnili výstavu historických pohľadníc

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Dohromady je ich 160 a verejnosť môže pripravenú expozíciu v priestoroch mestského úradu vidieť približne mesiac.

Poprad 18. júna (TASR) - Vo vestibule mestského úradu v Poprade tento týždeň sprístupnili výstavu pod názvom Tatry nás spájajú. Jej súčasťou sú historické pohľadnice z konca 19. a prvej polovice 20. storočia z poľskej i slovenskej strany Tatier. Riaditeľka popradského pracoviska Štátneho archívu Zuzana Kollárová pre TASR uviedla, že expozíciu pripravili v spolupráci s Archívom Poľskej akadémie vied vo Varšave.

"Sú tam zastúpené rôzne oblasti života vo Vysokých Tatrách - príroda, ľud pod Tatrami, doprava, chaty, kúpeľné centrá a podobne. Snažili sme sa vo vybraných pohľadniciach odzrkadliť to, prečo nás Tatry spájajú. Ide o pohľadnice zo zbierok štátnych archívov, ktoré sa podarilo odkúpiť aj od súkromných zberateľov. Nám sa podarilo 2500 pohľadníc získať od Andreja Janovského z Kežmarku," priblížila Kollárová.

Pohľadnice sú podľa nej veľmi vzácne, takže ich verejnosti prezentujú formou 16 roll up banerov. Medzi najstaršie patrí maľovaná pohľadnica Štrbského Plesa. Dohromady je ich 160 a verejnosť môže pripravenú expozíciu v priestoroch mestského úradu vidieť približne mesiac. Následne výstavu plánujú prezentovať aj vo viacerých poľských mestách vrátane Varšavy.