Cukrovinka je chuťou podobná poľským cukríkom krovky.
Autor TASR
Poproč 30. novembra (TASR) – Obyvatelia dediny Poproč v okrese Košice okolie dodržiavajú starú tradíciu, keď vždy na Ondreja pripravujú miestnu špecialitu, tzv. pečený cukor. Túto cukrovinku, chuťou podobnú poľským cukríkom krovky, v obci robili aj dnes, a to v domácnostiach, ale aj v rámci spoločenskej akcie v Miestnom kultúrnom stredisku.
"Je to miestna špecialita a jej príprava je tu živou tradíciou, na čo sme hrdí. Nevieme o tom, že by sa to robilo niekde inde na Slovensku," uviedla pre TASR za organizátora Jana Ďuricová Žakarovská.
Zvláštnosťou tejto sladkej dobroty je, že sa musí za stáleho miešania dlho variť. Je to zároveň príležitosť k stretnutiu rodiny alebo známych, ktorí sa pri miešaní striedajú.
"Základ je cukor, mlieko, maslo, to sa varí hodinu – hodinu a pol, kým sa tekutina neodparí. K tomu sa, samozrejme, pridajú rôzne ingrediencie, ako rum, kakao, oriešky, kto, čo chce. A preto sa to volá pečenie, lebo sa tá hustá masa, ktorá ostane, vyleje na maslom vymastený plech alebo pekáč, ktorý sa dá rýchlo schladiť vonku, najlepšie do snehu," objasnila recept Ďuricová Žakarovská. Hmota sa následne nakrája na malé kúsky a môže sa konzumovať.
Na "Pečení Ondrejovského cukru" spojenom s ochutnávkou tradičných jedál sa dnes popoludní v kultúrnom stredisku v Poproči zišlo vyše 100 ľudí. Program dopĺňali divadelnými scénkami z histórie Ondrejovania a pečenia cukru členky miestneho folklórneho súboru Fortuna.
"Je to miestna špecialita a jej príprava je tu živou tradíciou, na čo sme hrdí. Nevieme o tom, že by sa to robilo niekde inde na Slovensku," uviedla pre TASR za organizátora Jana Ďuricová Žakarovská.
Zvláštnosťou tejto sladkej dobroty je, že sa musí za stáleho miešania dlho variť. Je to zároveň príležitosť k stretnutiu rodiny alebo známych, ktorí sa pri miešaní striedajú.
"Základ je cukor, mlieko, maslo, to sa varí hodinu – hodinu a pol, kým sa tekutina neodparí. K tomu sa, samozrejme, pridajú rôzne ingrediencie, ako rum, kakao, oriešky, kto, čo chce. A preto sa to volá pečenie, lebo sa tá hustá masa, ktorá ostane, vyleje na maslom vymastený plech alebo pekáč, ktorý sa dá rýchlo schladiť vonku, najlepšie do snehu," objasnila recept Ďuricová Žakarovská. Hmota sa následne nakrája na malé kúsky a môže sa konzumovať.
Na "Pečení Ondrejovského cukru" spojenom s ochutnávkou tradičných jedál sa dnes popoludní v kultúrnom stredisku v Poproči zišlo vyše 100 ľudí. Program dopĺňali divadelnými scénkami z histórie Ondrejovania a pečenia cukru členky miestneho folklórneho súboru Fortuna.