Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Posádky RZP sa zišli na medzinárodnej súťaži Komárno Rescue

Na snímke pracovníci RZP. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Komárno Rescue je súťaž v poskytovaní prednemocničnej neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Jej účastníkmi sú dvojčlenné posádky RZP s pracovným zaradením záchranár, sestra alebo vodič.

Komárno 5. septembra (TASR) - V komárňanskom areáli Marina Park sa vo štvrtok začal 12. ročník medzinárodnej súťaže posádok rýchlej zdravotnej pomoci (RZP) s názvom Komárno Rescue. Ako uviedli organizátori zo spoločnosti ZaMED, dvojdňová súťaž poskytuje záchranárom príležitosť overiť si vedomosti a zručnosti v bezpečných podmienkach.

Komárno Rescue je súťaž v poskytovaní prednemocničnej neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Jej účastníkmi sú dvojčlenné posádky RZP s pracovným zaradením záchranár, sestra alebo vodič. "Cieľom súťaže je preveriť odborné teoretické vedomosti a praktické zručnosti záchranárov v simulovaných zásahoch. Odborný rozbor ich postupu umožní predchádzať opakovaniu prípadných chýb pri reálnych zásahoch. Súťaž tak prispieva k zvyšovaniu kvality poskytovanej prednemocničnej neodkladnej zdravotnej starostlivosti," zdôraznili organizátori.

Ako doplnili, jednotlivé disciplíny simulujú reálne situácie, s ktorými sa zdravotnícki záchranári pri svojej práci stretávajú. "Súťažiace posádky majú na jednotlivých stanovištiach k dispozícii všetky lieky, zdravotnícky materiál, prístrojové vybavenie, transportné a imobilizačné prostriedky potrebné na zvládnutie úloh. Súťažiace posádky dostávajú za každú úlohu od rozhodcov kladné body. Poradie sa potom určí súčtom takto získaných bodov," doplnili organizátori.