Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Posilnenie železničnej dopravy bolo témou pracovného rokovania v Štrbe

Na snímke električkozubačka Bradavica a Stredohrot na nástupišti stanice Štrba. V Štrbe 16. februára 2022. Foto: TASR - Milan Kapusta

Cieľom rokovania bolo predstavenie vízie budúceho rozvoja železničnej dopravy v regióne Vysokých Tatier, vychádzajúc z Plánu udržateľnej mobility regiónu Vysoké Tatry (PUM RVT).

Štrba 24. augusta (TASR) - Posilnenie železničnej dopravy v Tatrách bolo témou piatkového (23. 8.) pracovného rokovania v Štrbe. Zúčastnili sa ho podpredseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Štefan Bieľak, starosta Štrby Michal Sýkora, generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Peter Helexa a členovia predstavenstva Karol Henzély a Martin Bahurinský. Ako informuje Bieľak na sociálnej sieti, cieľom rokovania bolo predstavenie vízie budúceho rozvoja železničnej dopravy v regióne Vysokých Tatier, vychádzajúc z Plánu udržateľnej mobility regiónu Vysoké Tatry (PUM RVT).

"Ide o strategický plán rozvoja dopravy vo Vysokých Tatrách, ktorý schválilo Zastupiteľstvo PSK v júni 2024. Cieľom tohto plánu je postupné zavedenie integrovaného dopravného systému v Tatrách, ktorý má byť založený na základnom princípe - posilňovať verejnú osobnú dopravu a minimalizovať individuálnu (automobilovú) dopravu s prioritou železničnej dopravy ako najekologickejšej formy dopravy," uviedol Bieľak.

Ako povedal, dohodol sa ďalší postup, ako postupne napĺňať opatrenia z PUM RVT. Zároveň sa diskutovalo o aktuálnych problémoch železničnej dopravy pod Tatrami, týkajúcich sa najmä Tatranskej elektrickej železnice (TEŽ) a zubačky.

Prítomní sa podľa Bieľaka zhodli, že v najbližších mesiacoch zintenzívnia vzájomnú komunikáciu, aby sa postupne začali realizovať opatrenia z PUM TATRY v súčinnosti aj so Železnicami SR a rezortom dopravy.