Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Regióny

Požiar na Bielom kríži: Nad ránom ho uhasili

Snímka z miesta požiaru. Foto: Facebook Hasičského a záchranného zboru

Ohlásené dymenie z lesy v lokalite Biely kríž ohlásili v nedeľu (8. 9.) pred 11.00 h.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Víkendový požiar v lese v blízkosti lokality Biely kríž v bratislavskej Rači sa podarilo uhasiť v pondelok nadránom. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave Štefan Koči. Požiar zasiahol územie s rozlohou viac ako 8,5 hektára.

"Hasičom sa požiar podarilo lokalizovať približne o 22.00 h. Zasahujúci hasiči následne vyhľadávali a dohášali skryté ohniská. Po nočnom monitoringu požiariska bol požiar zlikvidovaný dnes nadránom," priblížil Koči. Príčina vzniku požiaru a výška vzniknutej škody sú v štádiu vyšetrovania.



Ohlásené dymenie z lesy v lokalite Biely kríž ohlásili v nedeľu (8. 9.) pred 11.00 h. Po príchode hasičov mal požiar rozlohu približne 200 krát 200 metrov v ťažko prístupnom teréne. Požiarisko bolo postupne rozdelené na štyri zásahové úseky, na monitorovanie situácie bol využívaný aj dron s termovíziou.

Pri udalosti zasahovali príslušníci hasiči z Bratislavy a Pezinka s 12 kusmi hasičskej techniky a zároveň dobrovoľní hasiči z obce Stupava, bratislavských mestských častí Záhorská Bystrica, Ružinov, Petržalka, Devín, Rača, Rusovce, Podunajské Biskupice, Devínska Nová Ves a Dúbravka, zo Svätého Jura, Ivanky pri Dunaji, Rovinky, Pezinka a Mosta pri Bratislave s 20 kusmi hasičskej techniky.

Požiar medzi Červeným a Bielym krížom bol najväčším v 30-ročnej histórii Mestských lesov v Bratislave, obvod bol jeden kilometer. Horelo na najvyššom bode mestských lesov, na Kotlárke, ktorá je položená vyššie ako Kamzík. "Horelo hlboko v lese, v miestach, kam sa nechodieva opekať," konštatuje mestská organizácia na sociálnej sieti. Zhoreli prevažne mladé porasty, vysadené po veľkej kalamite v roku 2010.

"V noci sme ešte spolu s hasičmi monitorovali a likvidovali množstvo tlejúcich koreňov pod zemou, aby sa požiar znova nerozhorel," približujú mestské lesy. Vodu na hasenie vozili z jazierka U Slivu a následne prečerpávali na Prostrednom vŕšku do menších vozidiel, ktoré sa dostali k požiaru do menej prístupného terénu.

Za dôležitý považujú včasný zásah hasičov v koordinácii s lesníkom. "Zhodou okolností v tejto lokalite sme mali s hasičmi pred rokom spoločný nácvik hasenia požiaru," podotýka mestská organizácia. Pripomína zároveň, že v obdobných prípadoch je nutné sa hasičom, prípadne sanitke úplne uhnúť, keďže cesty sú úzke. Pri desiatkach cyklistov tak vzniká pre záchranárov a hasičov podľa nich enormné zdržanie, preto boli v nedeľu cesty uzavreté.