Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Regióny

VIDEO: POŽIAR VO VEĽKOM SLAVKOVE: Oheň sa podarilo lokalizovať

Na snímke zásah hasičov pri požiari vo Veľkom Slavkove 5. septembra 2024. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Pri požiari sa nikto nezranil, oheň zasiahol tri rodinné domy pri hlavnej ceste. Najpoškodenejší je jeden dom v strednej časti bloku, v ktorom bývala viacpočetná rodina.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Veľký Slavkov 5. septembra (TASR) - V obci Veľký Slavkov zachvátil vo štvrtok ráno požiar tri rodinné domy. Oheň stále nie je lokalizovaný, na mieste zasahujú profesionáli z Popradu, Vysokých Tatier, Kežmarku a tiež dobrovoľníci. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove pre TASR potvrdil, že predbežná škoda je 200.000 eur, presnú výšku určí až znalec.

Požiar nahlásili krátko pred 5.00 h v centre obce vedľa hlavnej cesty. Na mieste zasahuje približne 16 profesionálov a tiež dobrovoľné hasičské zbory z okolia. Operačný dôstojník dodal, že oheň zachvátil tri domy stojace v jednom bloku. Udalosť si nevyžiadala zranených. Okolnosti a príčiny vzniku požiaru budú predmetom vyšetrovania.

Cesta cez obec je v súvislosti s likvidáciou požiaru uzatvorená. Dopravu na mieste reguluje polícia. Prednosta tamojšieho obecného úradu Jozef Košický pre TASR potvrdil, že v obci zasadá krízový štáb.

Na snímke pohľad na požiar zo začiatku obce vo Veľkom Slavkove 5. septembra 2024.
Foto: TASR - Adriána Hudecová


"Na zasadnutí bol aj veliteľ zásahu z Popradu, požiar už majú pod kontrolou, stále je však na mieste desať príslušníkov HaZZ. Odhadom ešte nejakých päť - šesť hodín budú požiar hasiť. Následne naši dobrovoľníci budú situáciu monitorovať 24 hodín. Našťastie sa nikto nezranil, všetkých včas evakuovali. Najviac postihnutá je jedna viacpočetná rodina, nahlásený trvalý pobyt tam má sedem detí a dvaja dospelí. Vyhlásime v obci materiálnu aj finančnú zbierku, aby sme im pomohli zmierniť následky požiaru," uviedol pre TASR Košický.

Najviac zničený je rodinný dom v strednej časti bloku, oheň zasiahol najmä podkrovie a prvé poschodie. "Je to nepríjemné pre našu obec, dozvedela som sa o tom skoro ráno. Podstatné je, že sa nikomu nič nestalo, všetci stihli ujsť, bolo tam aj jedno postihnuté dieťa," dodala zástupkyňa starostu Oľga Potoková.



Požiar sa rozšíril aj na dva vedľa stojace domy. Jeden z nich nebol obývaný, keďže ho rekonštruujú, hasenie tam však komplikuje uskladnený stavebný materiál. "V podkroví bol tatranský profil, ktorým chceli obíjať strop. Sčasti bol zasiahnutý aj ďalší dom, tam sa ale požiar podarilo uhasiť, takže škody nebudú až také vysoké," dodal Košický.

Zatiaľ podľa neho nie je jasné, odkiaľ sa oheň rozšíril. Na miesto by mala v krátkej dobe prísť aj expertízna skupina na zisťovanie príčin požiarov, keďže škoda je vyššia ako 200.000 eur.

Požiar rodinných domov vo Veľkom Slavkove sa podarilo lokalizovať


Na snímke jeden z domov po požiari vo Veľkom Slavkove 5. septembra 2024.
Foto: TASR - Adriána Hudecová

Hasičom sa podarilo lokalizovať požiar troch rodinných domov v obci Veľký Slavkov, okres Poprad. Potvrdila to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Miroslava Knišová s tým, že na miesto udalosti bolo vyslaných 16 profesionálov z hasičských staníc Poprad, Vysoké Tatry, Mengusovce a Kežmarok so šiestimi kusmi techniky. Oheň napáchal škody vo výške približne 350.000 až 400.000 eur.

"Pri zásahu profesionálnym hasičom pomáhajú aj členovia Dobrovoľného hasičského zboru obce Veľký Slavkov. Požiar sa zasahujúcim hasičom už podarilo lokalizovať. Aktuálne rozoberajú strešnú konštrukciu a pomocou termovíznej kamery vyhľadávajú skryté ohniská a dohášajú ich," uviedla Knišová. Na mieste sa nachádza aj zisťovateľ príčin vzniku požiaru a smeruje tam tiež expertízna skupina z Požiarnotechnického a expertízneho ústavu Ministerstva vnútra SR.

Pri požiari sa nikto nezranil, oheň zasiahol tri rodinné domy pri hlavnej ceste. Najpoškodenejší je jeden dom v strednej časti bloku, v ktorom bývala viacpočetná rodina. V obci zasadal aj krízový štáb. Prednosta tamojšieho obecného úradu Jozef Košický pre TASR potvrdil, že vyhlásia materiálnu aj finančnú zbierku, aby rodine so siedmimi deťmi pomohli zmierniť následky požiaru. Oheň poškodil i dva vedľa stojace domy. V jednom z nich horí stavebný materiál, čo hasičom komplikuje likvidáciu požiaru. Príčiny a okolnosti jeho vzniku sú predmetom vyšetrovania. Horieť začalo krátko pred 5. hodinou. Cestu cez obec museli v dôsledku hasenia uzavrieť, dopravu na mieste riadi polícia.