Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Regióny

Práce v areáli Prešovskej univerzity majú byť ukončené na jar 2026

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Jedným z hlavných pilierov rekonštrukcie je kompletná obnova obvodového plášťa budovy.

Prešov 11. októbra (TASR) - Budova Vysokoškolského areálu (VŠA) Prešovskej univerzity (PU) v Prešove na Ul. 17. novembra prechádza aktuálne rozsiahlou rekonštrukciou. Podľa hovorkyne univerzity Anny Polačkovej to bude mať zásadný význam nielen pre jej budúcu prevádzku, ale aj pre uhlíkovú stopu celej univerzity. Projekt rekonštrukcie, ktorého celkový rozpočet prevyšuje desať miliónov eur, predstavuje komplexnú modernizáciu budovy postavenej v roku 1983. Práce majú byť ukončené na jar 2026.

"Som rád, že sa nám podarilo spustiť dlho plánovanú, zásadnú modernizáciu objektu VŠA. Naša univerzita sa týmto krokom nielenže zaradí medzi inštitúcie, ktoré sa aktívne podieľajú na plnení cieľov udržateľného rozvoja, ale tiež vytvorí lepšie podmienky pre svojich študentov a zamestnancov. Vďaka týmto zmenám bude univerzita schopná ponúknuť moderné a environmentálne udržateľné prostredie, ktoré je nevyhnutné pre kvalitné vzdelávanie v 21. storočí," uviedol rektor PU Peter Kónya.

Jedným z hlavných pilierov rekonštrukcie je kompletná obnova obvodového plášťa budovy. "Tá zahŕňa výmenu pôvodného hliníkového opláštenia, ktoré už dávno doslúžilo, za moderné a energeticky efektívne riešenia. Strechy a stropy budú dodatočne zateplené, čo spolu s ďalšími opatreniami prinesie úsporu energie až o 60 percent," doplnil prorektor PU pre stratégiu a marketing Peter Adamišin.

Dôležitou časťou projektu je aj modernizácia technologických zariadení. Pôvodné plynové kotly budú nahradené novými, efektívnejšími kondenzačnými kotlami. Navyše, do systému budú integrované aj tepelné čerpadlá, ktoré využívajú obnoviteľné zdroje energie. Inovácie sa dotknú aj vzduchotechniky.

"Pozornosť si zasluhuje aj inštalácia fotovoltickej elektrárne na streche objektu. Táto elektráreň bude vyrábať elektrickú energiu priamo na mieste, čím sa nielen zníži závislosť budovy na vonkajších dodávkach energie, ale zároveň sa posilní environmentálna zodpovednosť univerzity," ozrejmil Adamišin. Okrem toho, na streche budú umiestnené solárne kolektory, ktoré zabezpečia ekologický ohrev vody pre univerzitný bazén. V objekte budú taktiež obnovené existujúce výťahy - dva osobné, jeden nákladný a dva technické v knižnici a univerzitnom bufete.

Projekt je financovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR, konkrétne z komponentu zameraného na zvýšenie výkonnosti slovenských vysokých škôl z dielne Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. "Rozpočet projektu predstavuje sumu 10.239.840,77 eura, pričom výška prostriedkov z plánu obnovy je 9.899.674,20 eura, zvyšok tvoria vlastné zdroje univerzity," priblížila mechanizmus financovania kvestorka PU Mária Nováková. Stavebné práce budú prebiehať dva roky za riadneho chodu univerzity. Realizátorom stavby je spoločnosť Sytiq z Bratislavy.