Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Regióny

Pre bratislavský úsek Dunaja vyhlásia tretí stupeň povodňovej aktivity

Na snímke vysoká hladina Dunaja. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Situácia na nej je však podľa slov Tarabu a ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) pokojnejšia.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 14. septembra (TASR) - Pre bratislavský úsek Dunaja má od nedele (15. 9.) rána platiť tretí stupeň povodňovej aktivity. Slovenský vodohospodársky podnik začne od daného dňa stavať protipovodňové zábrany. Od nedele by na rieke nemali premávať ani lode. Informoval o tom minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) po sobotňajšom zasadnutí krízového štábu.

"Slovenský vodohospodársky podnik požiadal, aby sme vyhlásili ráno od nedele od šiestej hodiny tretí stupeň povodňovej aktivity v Bratislave, aby mohli začať s ohradzovaním Bratislavy. Predpokladaná hodnota kulminácie na základe predikcií, ktoré máme zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, a zároveň aj avizované prietokové hodnoty, ktoré poskytla rakúska strana, predpokladajú, že Dunaj môže dosiahnuť úroveň 910 centimetrov, čo je úroveň, ktorá by spôsobila, že Bratislava by začala byť zaplavovaná," poznamenal Taraba.

Informoval aj o situácii na vodnom diele Gabčíkovo, ktoré v súčasnosti vyrába 400 megawattov elektriny a v prevádzke je sedem z ôsmich turbín. "Siedma turbína začala vykazovať nejaké miery vibrácie, to znamená, že sa nedá vylúčiť, že sa siedma turbína automaticky vypne, ak tieto vibrácie nepoľavia," povedal s tým, že v prípade tohto scenára bude nutné v Gabčíkové otvoriť plavebné komory a začať vypúšťať vodu.

Tretí povodňový stupeň platí aj pre rieku Morava. Situácia na nej je však podľa slov Tarabu a ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) pokojnejšia. "Predpokladáme k sobotňajšiemu dňu a k tomuto stavu aký je, že by nemalo prísť k vyliatiu rieky Morava," ozrejmil šéf envirorezortu.

Pre nepriaznivé počasie vykonávajú od piatku (13. 9.) hasiči, policajti aj vojaci preventívne práce. Šutaj Eštok poukázal na to, že pracovali na stavaní hrádzi v povodí rieky Morava a v sobotu pracujú na hrádzi v Kopčanoch.



V Bratislavskom kraji prijali pre nepriaznivé počasie viaceré opatrenia



Hladiny riek Dunaj a Morava v Bratislavskom kraji stúpajú. Tretí stupeň povodňovej aktivity v súčasnosti dosiahli vo Vysokej pri Morave a v bratislavských mestských častiach Devínska Nová Ves a Staré Mesto. Informoval o tom Bratislavský samosprávny kraj na sociálnej sieti s tým, že pre nepriaznivé počasie prijali viaceré opatrenia.

"Mimoriadna situácia v súvislosti s počasím bola vyhlásená v piatok (13. 9.) v meste Bratislava aj v okrese Malacky. (...) V Bratislave na nábreží Dunaja je uzavreté spodné parkovisko Tyršák - Lunapark. Umožnený je len výjazd z parkoviska. Tok Blatiny v Pezinku prekročil hladinu zodpovedajúcu stupňu povodňovej aktivity," oznámila krajská samospráva.

Informovala aj o aktuálnej hydrologickej situácii. "Na Morave je výrazný vzostup, na Dunaji a na ostatných tokoch ustálenosť až mierny vzostup vodných hladín. Podľa predpokladaného vývoja poveternostnej situácie očakávame na Morave vrátane jej prítokov a na Dunaji vzostup až výrazný vzostup," dodala.

Veľkú časť Slovenska, najmä Záhorie a Myjavu, môžu v sobotu potrápiť výdatné dažde. Pre väčšinu okresov platia výstrahy pred dažďom aj povodňami. Pre západné a časť stredného Slovenska sú vydané aj výstrahy pred vetrom.



V Devíne očakávajú kulmináciu rieky Dunaj z nedele na pondelok



bratislavskej mestskej časti Devín očakávajú kulmináciu rieky Dunaj v noci z nedele (15. 9.) na pondelok (16. 9.), prípadne v pondelok skoro ráno. K aktuálnej situácii pravidelne zasadá tamojší krízový štáb. Bratislavská mestská časť o tom informovala na sociálnej sieti.

"Slovenský vodohospodársky podnik plánuje začať so stavaním protipovodňových zábran na Slovanskom nábreží v nedeľu poobede," priblížila samospráva. Zároveň upozornila, že v prípade ohrozenia zatopením elektrických zariadení, bude musieť byt elektrická energia v dotknutých územiach dočasne odpojená.

Krízový štáb Devína zasadne aj v sobotu. "Budeme analyzovať najaktuálnejšie dáta," doplnila mestská časť, ktorá sa zúčastní aj na krízovom štábe hlavného mesta SR.