Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Regióny

Pred 50 rokmi zasiahla B. Bystricu najväčšia povodeň v histórii mesta

Na dobových fotografiách je zaplavená autobusová stanica, zimný štadión, podnik Smrečina a ďalšie lokality Banskej Bystrice. Foto: TASR - Michal Svítok

Pri odstraňovaní škôd pomáhali zamestnanci národného podniku Pozemné stavby v Banskej Bystrici, československí a sovietski vojaci, ale i stovky dobrovoľníkov s lopatami.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Banská Bystrica 23. októbra (TASR) - Pred 50 rokmi zasiahla Banskú Bystricu najväčšia a najničivejšia povodeň v novodobej histórii mesta. Pri príležitosti tohto výročia pripravili Slovenský vodohospodársky podnik a Stredoslovenské múzeum výstavu fotografií s názvom Povodeň 1974. Informovala o tom radnica na sociálnej sieti.

Výstava v Tihányiovskom kaštieli a na nábreží Hrona v podobe veľkoformátových bilbordov, ktorá potrvá do konca novembra, zachytáva zaliate mesto pod Urpínom a dokazuje silu prírodu. Dlhotrvajúce dažde vtedy zvýšili hladinu rieky Hron nad úroveň brehu, voda zaplavila značnú časť centra mesta, cesty i železničnú trať a spôsobila veľké škody.

Na dobových fotografiách je zaplavená autobusová stanica, zimný štadión, podnik Smrečina a ďalšie lokality Banskej Bystrice.
Foto: TASR - Michal Svítok


"Voda sa dostala do suterénov a pivníc domov, zaliala bývalú autobusovú stanicu, zimný štadión, rozostavaný dom kultúry, prízemie hotela Lux, parkovisko a park pod Pamätníkom SNP. Pri odstraňovaní škôd pomáhali zamestnanci národného podniku Pozemné stavby v Banskej Bystrici, československí a sovietski vojaci, ale i stovky dobrovoľníkov s lopatami," priblížila radnica.