Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Regióny

Pred divadlom vo Zvolene bude mať dlaždicu herečka M. Matrtajová

Na archívnej snímke budova Divadla Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene. Foto: TASR - Ján Krošlák

Ako uvádza riaditeľ divadla Peter Kováč, jej talent mohlo sledovať niekoľko generácií divákov v množstve rôznorodých postáv.

Zvolen 2. júla (TASR) - Na chodníku pred Divadlom Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene pribudne ďalšia spomienková dlaždica pre uznávanú osobnosť. Mestské zastupiteľstvo sa na júnovom rokovaní zhodlo na tom, že dlaždicu na Námestí SNP bude mať herečka Magdaléna Matrtajová.

Na udelenie spomienkovej dlaždice ju nominovalo DJGT s tým, že tento rok oslávila 90. narodeniny. Ako uvádza riaditeľ divadla Peter Kováč, jej talent mohlo sledovať niekoľko generácií divákov v množstve rôznorodých postáv. Podľa neho k jej profilovým postavám patrila napríklad aj Daisy Werthanová, ktorú stvárnila v inscenácii Šofér slečny Daisy. Objavila sa aj vo filmoch i v rozhlase. Informoval, že má viacero ocenení zo spoločenského života.

Pred divadlom už sú viaceré dlaždice. Jednu má napríklad herec Andrej Mojžiš, ktorý ostal celý profesionálny život verný DJGT vo Zvolene. Ďalšie patria rodákom zo Zvolena, hercovi a divadelnému pedagógovi Jurajovi Slezáčkovi a hercovi Milanovi Lasicovi. Spomienkovú dlaždicu má aj futbalový tréner Václav Ježek, ktorý doviedol Československo k titulu majstra Európy.