Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Regióny

Predstavili motocykle vyrábané v bývalých Považských strojárňach

Takmer stovku historických motocyklov vyrábaných v bývalých Považských strojárňach predstavili iv sobotu 31. augusta 2024 ch majitelia v Považskej Bystrici v rámci 16. ročníka podujatia Považskobystrický motocykel. Foto: TASR - Milan Podmaník

Takmer stovku historických motocyklov vyrábaných v bývalých Považských strojárňach predstavili ich majitelia v Považskej Bystrici v rámci 16. ročníka podujatia Považskobystrický motocykel.

Považská Bystrica 31. augusta (TASR) - Takmer stovku historických motocyklov vyrábaných v bývalých Považských strojárňach predstavili ich majitelia v Považskej Bystrici v rámci 16. ročníka podujatia Považskobystrický motocykel. TASR o tom informoval predseda Veterán klubu Manín Považská Bystrica Ján Opletal.

"Chceme zachovať históriu motocyklov, ktoré kedysi v Považských strojárňach vyrábali. Každý ročník je venovaný určitému typu motocykla. Tento rok je to Jawa 50, typ 555, ktorý vyrábali v Považskej Bystrici od roku 1958 do roku 1963. Bol to nástupca tzv. pníka - Pioniera 550," informoval Opletal s tým, že po Jawe 50 - 555 sa začala v Považských strojárňach výroba dvojsedadlovej Jawy 50 - 05.

Na podujatie sa podľa neho v tomto roku zaregistrovalo viac ako 90 majiteľov historických motocyklov z celého Slovenska i z Českej republiky. Pred kinom Mier tak mohli stovky divákov obdivovať rôzne druhy Pionierov, Babety, Mustangy. Podujatie je tak aj prehliadkou malých motocyklov vyrábaných v Považských strojárňach.

"Pre účastníkov sme pripravili tradične zábavné súťaže - jazdu zručnosti, jazdu pomalosti, jazdu pravidelnosti. Po ocenení najlepších podujatie vyvrcholí spanilou jazdou mestom, aby aj jeho obyvatelia videli motocykle, ktoré sa tu vyrábali. Záujem o podujatie rastie každým rokom. Nielen medzi majiteľmi motocyklov, ale aj medzi Považskobystričanmi. Väčšina obyvateľov mesta v minulosti pracovala v Považských strojárňach a mnohí sa podieľali na ich výrobe. Je to pre nich taká nostalgia," doplnil Opletal.

Organizátorom Považskobystrického motocykla je Veterán klub Manín Považská Bystrica, spoluorganizátormi mesto Považská Bystrica, Vlastivedné múzeum Považská Bystrica, PX Centrum. Podujatie podporil v rámci svojho dotačného programu Trenčiansky samosprávny kraj.