Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Regióny

Prehliadkou regionálneho folklóru chce Bytča odštartovať tradíciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na programe v centrálnej mestskej zóne sa zúčastnia folklórne spevácke telesá z bytčianskeho regiónu a s ním susediacich okresov - FS Rozsutec zo Žiliny, FS Váh, FS Bobáňovci z Terchovej a ďalšie.

Bytča 21. júla (TASR) - Rozšíriť ponuku regionálneho folklóru a tradícií horného Považia je hlavným cieľom premiérového ročníka Na Považí veselo. Pripravilo ho mesto Bytča, odštartuje v nedeľu o 16.00 h. Informovala o tom Nina Gácik z kultúrneho referátu bytčianskej radnice.

Na programe v centrálnej mestskej zóne sa zúčastnia folklórne spevácke telesá z bytčianskeho regiónu a s ním susediacich okresov - FS Rozsutec zo Žiliny, FS Váh, FS Bobáňovci z Terchovej a ďalšie. Súčasťou programu budú aj remeselné prezentácie a workshopy pre návštevníkov, ako tkáčstvo, drotárstvo, rezbárstvo, čipkárstvo a ďalšie. Okrem prezentácie sa návštevníci môžu zapojiť do workshopov práce s drôtom, čipkou, keramikou či zdobenia medovníkov.

"Bytča je známa každoročným stretnutím heligonkárskych majstrov. Práve pre úspech tohto podujatia sa mesto rozhodlo rozšíriť ponuku podujatí regionálneho folklóru a tradícií o prehliadku folklórnych súborov a remeselníkov z Bytčianskeho, Žilinského a Považskobystrického okresu. Pôjde o pilotné podujatie, ktoré má ambíciu vypracovať sa na tradičné podujatie mesta," uviedla Gácik s tým, že metodickým spoluorganizátorom podujatia je Krajské kultúrne stredisko v Žiline.